Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty starých materí
Kapustníky z kyslej kapusty
Jednoduchý recept na najlepšie kapustníky z kyslej kapusty.
Recept nájdeš v tomto článku
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg polohrubá múka
- 3 vajce
- 1 čl soľ
- 42 g droždia
- 500 ml mlieko
- 1 čl kryštálový cukor
- 200 ml olej
- na potretie vajce
Plnka
- 1 kg kyslá kapusta
- slanina
- olej
- 1 Cibuľa
- soľ
- korenie
- celá rasca
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame múku, soľ, vajcia. Pridáme zvyšné mlieko, olej a kvások. Cesto vymiesime, najlepšie v robote aspoň 15 minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát o hrúbke 4-5 mm a povykrajujeme kolieska. Do stredu kolieska dáme plnku a zabalíme ju do cesta.
Plnku sme si pripravili tak, že na oleji speníme cibuľu, pridáme slaninu a orestujeme. Potom pridáme odkvapkanú kyslú kapustu. Osolíme okoreníme podľa chuti. Plnku necháme vychladnúť pred plnením.
Hotové kapustníky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zhruba 10 minút podkysnúť. Následne ich potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 25 minút dozlatista.