Zdroj: fashhotographic from Getty Images
Klasické palacinky
Klasické palacinky sú tenké a mäkké, podávajú sa obvykle posypané práškovým cukrom, s džemom alebo s ovocím. Toto jednoduché jedlo je obľúbenou voľbou na raňajky, olovrant alebo dezert. Palacinky môžu byť tiež plnené sladkým alebo slaným náplňou podľa chuti.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 2 ks vajcia
- 1 Štipka soľ
- 2 pl cukor
- 1 pl rastlinný olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie (múka, soľ, cukor) a vytvorte v strede jamku.
Do jamky pridajte vajcia, rum a začnite pomaly pridávať mlieko, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
Cesto premiešajte a nechajte odstáť 20 minút.
Palacinkovú panvicu rozohrejte a potrite olejom. Vlejte cca 1/4 šálky cesta a rovnomerne ho rozotrite po celej panvici.
Pečte na stredne silnom ohni, kým nie je spodná strana zlatohnedá (zhruba 2 minúty), potom palacinku otočte a pečte ešte 1-2 minúty.
Pokiaľ sa cesto príliš rýchlo speká, znížte teplotu. Ak je palacinka príliš hrubá, pridajte do cesta viac mlieka.
Opakujte proces s ostatným cestom. Pred každou novou palacinkou potrite panvicu olejom.
Podávajte palacinky teplé, posypte ich práškovým cukrom, natrite džemom alebo pokvapkajte medom.