Klasické žĺtkové rezy
Recept od mojej mamy, overený časom, ktorý sa vždy podarí.
Ingrediencie
- 280 g tuku
- 280 g práškového cukru
- 6 vajce
- 180 g mletých orechov
- 180 g múka
- 300 g práškového cukru na polevu
Najnovšie letáky
Postup
Vymiešame si tuhý sneh zo 6 bielkov a preložíme do druhej misky. V miske, kde sme miešali sneh vymiešame tuk s cukrom. Nevadí ak sa nám k tuku s cukrom dostane zvyšok bielkov. Ak by sa to stalo naopak, teda k bielkam by sa dostali zvyšky tuku s cukrom, nepodarilo by sa nám vymiešať poriadny sneh.
K žĺtkom s cukrom postupne pridávame múku a orechy a nakoniec pridáme sneh a už len opatrne premiešame.
Cesto dáme upiecť do vymasteného a múkou vysypaného plechu pri 180 C. Po 20 minútach skontrolujeme, ži už je cesto upečené. Necháme poriadne vychladnúť. Ja dávam polevu na vychladnutý koláč, lebo sa mi stalo, že keď som žĺtkovú polevu vyliala na horúce cesto, tak sa poleva vpila do cesta.
Polevu pripravíme tak, že poriadne na najvyššej možnej rýchlosti vymiešame 6 žĺtkov a 300 g práškového cukru a rozotrieme na vychladnuté cesto. Koláč neprikrývame, aby poleva ostala krásne hladká a lesklá.