Zdroj: Canva
Kumpir
Kumpir je tradičný turecký pokrm, ktorý sa skladá z pečených zemiakov s rôznou náplňou.
Ingrediencie
- 4 ks zemiaky
- 100 g masla
- 100 ml mlieka
- 150 g goudy
- 100 g šunky
- 100 g kyslej smotany
- 2 Lyžice nasekaných čerstvých byliniek
- kukurica
- soľ a mleté čierne korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Vidličkou do nich popichajte aby sa dobre prepiekli.
Zabaľte zemiaky do alobalu a vložte na plech. Pečte ich v rúre približne 45 až 60 minút, kým nebudú mäkké.
Po vytiahnutí zemiakov z rúry odstráňte alobal a nechajte ich vychladnúť.
Na hornej strane zemiakov urobte rez a opatrne ich vydlabte do misky, pričom dávajte pozor, aby ste nerozbili ich vonkajšiu vrstvu.
Maslo rozpustite v hrnci a pridajte mlieko. Zmes za občasného miešania zahrejte až do bodu. Dochuťte ju soľou a korením.
Zemiaky prelejte maslovou zmesou a jemne ich premiešajte vidličkou, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Do vydlabaného priestoru každého zemiaka pridajte trochu goudy, kukurice a šunky. Navrch pridajte lyžicu kyslej smotany a posypte nasekanými bylinkami.
Kumpir môžete servírovať ešte teplý. Podávajte ho s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k mäsu.