Zdroj: chamillewhite from Canva
Kvasená kapusta s mrkvou tlačená do pohárov
Na jeseň je kvasená kapusta s mrkvou jednou z mojich obľúbených príloh, takže si ju rada pripravujem a skladujem vo fľašiach.
Ingrediencie
- 5 kg kapusty
- 5 ks mrkiev
- 100 g soľ
Najnovšie letáky
Postup
Kapustu a mrkvu najskôr očistíme, potom nastrúhame na strúhadle. Mne sa osvedčilo používať strúhadlo s veľkými otvormi, pretože tak strúhaná kapusta a mrkva lepšie vstrebávajú soľ a vytvára sa tak potrebný kvasný nálev.
Do veľkého vedra dáme vrstvu kapusty (asi 5 cm), posypeme soľou a pokladáme na ňu vrstvu mrkvy. Takto pokračujeme, až kým nám nedôjde kapusta a mrkva. Nakoniec dobre všetko premiešame a zakryjeme.
Vedro necháme na týždeň až dva v chladnej miestnosti (najlepšie v pivnici), kde sa kapusta s mrkvou pekne zakvasí. Občas je dobré zmes premiešať.
Po týždni začne zmes bublať – to je signál, že kvasenie prebieha dobre. Vtedy ju môžeme preložiť do predtým vyvarených fliaš.