Kysnutý koláč s čerstvým ovocím
Najjednoduchší kysnutý koláč, s čerstvým ovocím, aký poznám. Pravý babičkovský, plný čerstvého, sladučkého šťavnatého ovocia😉👍 Je úžasne chutný !
Ingrediencie
Cesto
- 800 g múka
- 100 g maslo
- 1 dl cukor kryštál
- 1 Úplný vajce
- 1 žítok
- 4 dl mlieko
- 30 g čerstvé droždie
- 1⁄2 kl soľ
Plnka
- 11⁄2 kg čerešňa
- cukor kryštál
- škorica mletá
- van. cukor
- kakao
- strúhanka na podsyp
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených prísad si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré už bez ďalšieho miesenia necháme cca. 1h kysnúť.
Zatiaľ, kým cesto kysne si pripravíme ovocie, podľa sezóny a chuti. Teraz je sezóna čerešní, takže u mňa sú to čerešňe🙂 ktoré si vykôstkujeme. Ďalej si pripravíme aj cukor, škoricu, poprípade kakao a strúhanku, ktorá je pri tomto množstve čerstvého ovocia veľmi dôležitá. 🙂 Tých 1,5kg čerešní je už vykôstkovaných.
Nakysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti, keďže budú 2 koláče 🙂 Vyvaľkáme na veľkosť plechu, môj má 38x28cm. Cesto uložíme na plech s papierom, posypeme trochou strúhanky, dáme ovocie, posypeme kryštálovým, vanilkovým cukrom podľa vlastnej chuti a škoricou, ktorá dá výbornú chuť👍 Napokon trocha posypeme naše ovocie aj zvrchu, aby nám tá vzniknutá šťava nezaplavila celý plech a nerozmočila koláč. Napokon dáme koláč piecť do vopred rozohriatej rúry na 180°C 20-25 minút.
Tento koláč je naozaj úžasne chutný, cesto mäkučké a plné ovocia😍 Ovocie môžete obmieňať podľa sezóny a chuti, ako aj škoricu, alebo kakao atď. U nás ho rodinka zbožňuje a prejde väčšinou v deň pečenia🙂 Prajem dobrú chuť!
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com