Kysnutý makovník od babičky
Tieto kysnuté koláče jednoducho musíte skúsiť!
Ingrediencie
Suroviny
- 42 g droždia
- 150 ml voda
- 400 ml polotučného mlieka
- 4 čl soľ
- 9 čl kryštálový cukor
- 65 g palmarínu
- 1 kg polohrubá múka
- 100 ml slnečnicového oleja
Na plnky potrebujeme
- 500 g mletý mak
- citrónová kôra
- 4 pl veľké bravčovej masti
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 vanilkový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Čerstvé droždie rozdrobíme do pohára so 125 ml studenej vody a necháme 5 minút odležať
Medzičasom si zohrejeme 4 deci mlieka a prelejeme ho do veľkej misy. Pridáme tam 4 lyžičky soli
Do droždia s vodou pridáme 9 lyžičiek cukru, krátko zamiešame a vlejeme do mlieka
Postupne prisypávame múku a zapracúvavame ju rukami (použijeme skoro celú múku, trochu si necháme na poprášenie neskôr)
Ďalej primiešame ešte palmarín a deci slnečnicového oleja. Spracujeme veľmi vláčne nadýchané cesto (skôr riedšie)
Hotové cesto v mise jemne pomúčime, misu prikryjeme čistou utierkou, celú misu zabalíme (aj zo spodu) do deky a necháme cesto kysnúť (čas kysnutia je individuálny, v zime je to dlhšie, v lete stačí aj 30-45 minút - treba nadvihnúť utierku a skontrolovať, či už dobre nakyslo)
Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. My robievame 3 rôzne plnky. Na prvú - makovú - zmiešame veľa mletého maku, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Na kakaovú plnku zmiešame jednoducho kakao s práškovým cukrom. A na orechovú plnu zmiešame mleté vlašské orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor
Ďalej si zohrejeme v malom hrnci 4 veľké lyžice bravčovej masti s 50 ml slnečnicového oleja (treba mať v zálohe ešte viac masti, možno ju budete potrebovať)
Pripravenou masťou pomastíme plech (s pierkom)
Dosku na vaľkanie pomúčime, celé vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rukami z neho spravíme rovnomerný valec, ktorý rozdelíme na 4 rovnaké časti
Jednu časť si necháme na doske a ostatné 3 časti spracujeme do gule a odložíme bokom na pomúčený tanier
Rúru predhrejeme na 150 stupňov Celzia
Cesto na doske ešte pekne pomúčime a rozvaľkáme ho na tenko. Poriadne ho pierkom pomastíme a nanesieme hrubú vrstvu maku
Opäť pokvapkáme olejom a zatočíme smerom k sebe. Potom premiestnime na plech a poolejujeme tú stranu makovníka, ktorá sa bude dotýkať ďalšieho kusu makovníka na plechu
Tento postup opakujeme pri všetkých 4 kusoch. Keď sú už všetky na plechu, necháme ich tam ešte posedieť, nech trochu nakysnú
Vrch kysnutých koláčov popicháme vidličkou. V pohári vymiešame vajíčko s kvapkou oleja a touto zmesou potrieme vrch koláčov
Koláče dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Akonáhle tam vložíme pekáč, teplotu zvýšime na 210 stupňov a čakáme kým koláče začnú hnednúť (cca 10-15 minút) - potom znížime na 185 stupňov
Po 15 minútach znížime teplotu 170, po ďalších 5 minútach na 150 a pečieme kým nebudú koláče hotové. Celkový čas pečenia sa môže pohybovať od 28 do 35 minút
Po dopečení vypneme rúru a necháme v nej koláče ešte na také 3 minútky. Za tento čas si pripravíme do pohára deci studenej vody s 2 lyžičkami cukru
Koláče vyberieme z rúry a odvážne ich potrieme cukrovou vodou, aj dva-trikrát. Pekáč prikryjeme papierom na pečenie, na to dáme 2 utierky a necháme koláče odležať a trochu vychladnúť
Podávame ich mierne teplé, poprášené práškovým cukrom. Koláče počas celej doby uchovávame v pekáči pod papierom na pečenie a utierkami. Ak viete, že všetky koláče nestihnete zjesť do troch dní, časť si radšej zamrazte. Po rozmrazení budú chutnať ako čerstvo upečené