Lahmacun
Lahmacun je tradičné turecké jedlo, ktoré sa skladá z tenkého cesta, ktoré je potom potreté pikantnou mäso - zeleninovou náplňou. Je vynikajúcim jedlom na rýchle obedy alebo večere.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 kg hladká múka
- 42 g čerstvé droždie
- 1 pl soľ
- 1⁄2 dcl olej
- 500 ml voda
- 200 ml mlieko
Mäsová zmes:
- 1000 g mleté hovädzie mäso
- 2 čl mletá červená paprika
- 1 zväzok petržlenová vňať
- 1 pl isot čili vločky
- 1 ks Cibuľa
- 2 ks paprika
- 6 ks paradajky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 pl salça
- 100 ml olej
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si mäsovú zmes. Papriky a cibuľu pokrájame na drobno, paradajky na malé kocky, vňať na drobno a cesnak postrúhame.
Následne pridáme mletú papriku, isot (nemusí byť), salçu, soľ a olej. Všetko spolu poriadne premiešame.
Teraz si pripravíme cesto. Do misky dáme múku so soľou a premiešame ich.
V miske pripravíme kvások z 200 ml mlieka, 1 KL cukru a droždia. Kvások necháme chvíľu pracovať.
Kvások pridáme k múke a prilejeme aj olej.
Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré vytvarujeme do bochníku. Posypeme ho múkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na rovnaké kúsky, ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť.
Bochník vyvaľkáme a lyžicou naň rozotrieme plnku.
Pečieme ho na sucho zakrytý cca 8 minút.