:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Be-f4d125vnQMCrHGCMG/a65c233ef8a1962744c112c7b54c7a.jpeg)
Zdroj: Pixabay
Lahodný koláč z čerstvej jahodovej peny
Jahodová pena je nádherný a osviežujúci koláč s ovocnou náplňou, ideálny na jarné a letné oslavy. Vrstvy jemného, vzdušného piškótového koláča sa prelínajú s nadýchanou jahodovou penou a na záver sa poleje lesklou jahodovou polevou.
Ingrediencie
Na tortu:
- 6 Veľké vajcia, oddelené
- 1 pohár múka
- 1 pohár kryštálový cukor
- 1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
Na jahodovú penu:
- 2 poháre čerstvé jahody, olúpané a nakrájané
- 1 pohár kryštálový cukor
- 2 pl želatína v prášku
- 1⁄4 pohár studená voda
- 2 poháre Hustá smotana, vychladená
Na jahodovú polevu:
- 1 pohár čerstvé jahody, olúpané a nakrájané
- 1⁄2 pohár kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica želatína v prášku
- 2 pl studená voda
Najnovšie letáky
Postup
Začnite s pečením koláča: predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Vymastite a vysypte múkou 9-palcovú formu.
Bielka vyšľahajte v miske do peny. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky. V inej miske zľahka vyšľahajte žĺtky. Do bielkovej zmesi vmiešajte žĺtky, múku, prášok do pečiva a soľ. Cesto nalejte do pripravenej formy.
Pečte asi 20-25 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá. Po upečení ho nechajte vychladnúť.
Prejdime k pene: jahody rozmixujte na pyré v mixéri. Pridajte cukor a opäť rozmixujte do hladka.
Želatínu zalejte studenou vodou v malom hrnci a nechajte minútu odstáť. Po zmäknutí ju zahrievajte na miernom ohni a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Želatínovú zmes vmiešajte do jahodovej zmesi.
Šľahajte smotanu, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Postupne vmiešajte jahodovú zmes do šľahačky, kým sa dobre nepremieša. Penu nalejte na vychladnutý koláč vo forme. Nechajte v chladničke stuhnúť.
Na glazúru: Postupujte rovnako ako pri pene, ale šľahačku do nej nevkladajte. Túto polevu rozotrite na stuhnutú vrstvu peny. Tortu vráťte do chladničky, kým poleva nezostane stála.
Nakoniec odstráňte boky formy, nakrájajte koláč a podávajte ho vychladený.