Langoše
Perfektné domáce langoše na ktorých si určite pochutnáte!
Ingrediencie
Kvások
- 1⁄2 kus čerstvé droždie
- 125 ml mlieko
- 1 polievková lyžica kryštálový cukor
- štipka soli
- 3 polievková lyžica polohrubá múka
Langoše
- 500 g polohrubá múka
- 125 ml mlieko
- 120 ml kyslá smotana
- 1⁄2 čajová lyžička kypriaci prášok
Ostatné
- slnečnicový olej
- strúčiky cesnaku
- kečup
- tvrdý syr
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si misku, kde budeme robiť kvások. Ideálne trošku vyššia. Nalejeme mlieko izbovej teploty, v ktorom rozdrobíme polovicu kocky droždia, trošku kryštálového cukru, múky a štipku soli. Zamiešame a necháme vzísť kvások.
Do druhej misy si pridáme múku, sódu bikarbónu, soľ a vykysnutý kvások. Premiešame a pridáme ešte kyslú smotanu a mlieko aby sme pripravili tie najlepšie langoše. Vypracujeme rukami cesto a ešte necháme v mise chvíľu podkysnúť.
Cesto by malo vyjsť na 7-8 langošov s kyslou smotanou. Rukami si jednotlivé kúsky cesta ponaťahujeme a smažíme na rozpálenom oleji. Hotové langoše necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierovej utierke. Potom potrieme roztlačeným cesnakom, kečupom alebo tatárskou omáčkou a posypeme syrom.