Zdroj: rimmabondarenko from Canva
Lasagne s mletým masem a bešamelem
Klasický italský recept na výživnou a lahodnou lasagne s mletým masem a krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingrediencie
Mleté maso
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 1 ks stredne veľka cibuľa
- 2 ks Stredne veľká mrkva
- 2 Lyžice olivový olej
- 400 g Rozmačkané paradajky v plechovke
- 1 Lyžica Soľ
- 1 Lyžica čerstvo mletý čierne korenie
Béchamelová omáčka
- 75 g maslo
- 75 g múka
- 1 l mlieko
- 1 Lyžica muškátový oriešok
Lasagne
- 250 g Lasagne platne
- 200 g Strúhaný syr mozzarella
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Predhrejte rúru na 180°C. Na panvici na strednom ohni zahrejte olivový olej. Pridajte mleté mäso a restujte, kým nezhnedne.
Pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a opečte, kým nezmäknú. Pridajte roztlačené paradajky, soľ a korenie. Priveďte k varu, potom znížte oheň a nechajte bublať 15 minút.
Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku. V malom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte múku a miešajte 2 minúty. Pomaly prilievajte mlieko, neustále miešajte, až kým omáčka nezhustne. Osolte, okoreňte a pridajte nastrúhaný muškátový oriešok.
Na dno pekáča nanesieme trochu omáčky s mäsom, potom vrstvu lasagne platní, mäsovú omáčku, bešamel a syr. Opakujte vrstvenie, kým nevyčerpáte všetky ingrediencie, zakončite vrstvou bešamelovej omáčky a posypte zvyšným syrom.
Pečte v predhriatej rúre 45 minút, alebo dokým je lasagne zlatohnedá a bubla. Nechajte 10 minút odpočívať pred podávaním.