Letný čerešňový koláč
Tento čerešňový koláč je super jemnučký a plný neodolateľných sladkých čerešní! Je to jednoduchý recept, ktorý si pripravíte raz dva.
Ingrediencie
- 160 g vegánske maslo (alebo kokosový olej)
- 200 ml javorový sirup
- 2 polievková lyžica ľanové semiačka + voda
- 160 g špaldová múka
- 100 g mleté mandle
- 2 čajová lyžička kypriaci prášok
- 300 g čerstvé čerešne (vážiť po odkôstkovaní)
- 100 g jablkové pyré
- 1 polievková lyžica citrónová kôra
- 2 čajová lyžička citrónová šťava
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Nahrejme si trúbu na 180° a okrúhlu nádobu na pečenie (20cm) vytrieme tukom a vyložíme papierom na pečenie.
Pripravíme si ľanové vajíčko, tak že si zmiešame mleté ľanové semiačka s vodou.
V miske si zmiešame javorový sirup, ľanové vajíčko, roztopené maslo, jablkové pyré, citrónovú kôru a šťavu.
Pridáme mleté mandle, múku, prášok do pečiva a soľ, poriadne premiešame.
Primiešame polovicu (150g) čerstvých čerešní do cesta a preložíme cesto do nádobu na pečenie. Zvyšné čerešne poukladáme na vrch cesta.
Pečieme 50-60 minút alebo až pokiaľ špajdľa zapichnutá do cesta nebude čistá.
Upečený koláč necháme v nádobe aspoň 15-20 minút odstáť, potom ho môžeme z nádobu vybrať a necháme celkom vychladnúť.