Ako zavariť čerešne? Podľa tohto postupu ich bude milovať celá rodina
25. 6. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Zavárané čerešne patria k najobľúbenejším ovocným kompótom s prekvapivo jednoduchou prípravou. Aby ani tento rok nevyšla šťavnatá úroda navnivoč, pripravili sme detailný postup, ako zavariť čerešne, v ktorom nájdeš všetky dôležité kroky – od výberu čerešní, po nakladanie, sterilizáciu až po uskladnenie čerešňového kompótu.
Krátky prehľad:
🍒Aké čerešne sú najlepšie do čerešňového kompótu?
Na zaváranie sú vhodné zrelé čerešne s pevnou, tmavočervenou dužinou. Je lepšie siahnuť po odrode s veľkými srdcovými plodmi. Medzi osvedčené odrody patrí napríklad Anita, Kordia, Burlat či Lapins. Ak aj nevieš, akú odrodu čerešne máš na záhrade, no plody sú dostatočne veľké, šťavnaté a dužinaté, stačí z nich nazbierať niekoľko kíl a pustiť sa do zavárania.
Vyberaj plody rovnomerne zrelé, nenapadnuté škodcami a bez náznakov hniloby. Pri zaváraní ovocia totiž platí, že kvalita použitého ovocia má zásadný vplyv na celkový úspech. Už zopár poškodených kusov môže pokaziť celé poháre.
👉Príprava pred zaváraním čerešní – dôležité pomôcky aj boj s červíkmi
Čerešne by sa mali spracovať ešte v deň zberu. Ak na nich ponecháš stopky, môžeš si zaváranie nechať aj na druhý deň. Čerešne po zbere veľmi rýchlo mäknú a strácajú zo svojich kvalít. Je preto dobré mať nachystané všetky zaváracie pomôcky, aby prácu nič nezdržovalo.
Budeme potrebovať:
- Nepoškodené zaváracie poháre s padnúcimi viečkami (najpoužívanejšie sú poháre s objemom 0,7 dcl)
- Sladký nálev na čerešne (návod na výrobu viď nižšie)
- Hrniec na zaváranie alebo plech
- Naberačku
- Kuchynské utierky – látkové aj papierové
- Čerešne
Poháre umyjeme a vyčistíme všetky záhyby na závitoch. Už malá nečistota na závite z minulej sezóny môže spôsobiť, že viečko zle priľne a do pohára sa bude dostávať vzduch. Skontrolujeme, či sú poháre a viečka v dobrom, nepoškodenom stave. Nesmie z nich byť cítiť zatuchlina, ani predchádzajúca zaváranina — napríklad zeleninové lečo.
Ako sa zbaviť červíkov v čerešniach? Predstava malých žltých červíkov plávajúcich na povrchu kompótu neznie vôbec lákavo. Pri zistení, že na čerešniach si zvnútra pochutnávajú drobné červíky (ide o larvy muchy vrtivky čerešňovej), môžeš ešte túto situáciu zachrániť. Čerešne pred zaváraním ponor do vlažnej vody so soľou aspoň na polhodinu. Na 1 liter vody pridaj 20 – 30 g soli. Červíky postupne z čerešní povyliezajú. Čerešne následne dôkladne opláchni studenou vodou a pusti sa do zavárania.
Zdroj: pixabay.com
📌Ako pripraviť sladký nálev na čerešne?
Sladký nálev na čerešne sa pripravuje v pomere 300 až 350 gramov kryštálového cukru na 1 liter vody.
Je dobrým zvykom pripraviť si nálev vopred. Vodu nalejeme do hrnca a postupným zohrievaním v nej rozpustíme cukor. Pred nalievaním do pohárov necháme nálev vychladnúť.
💡Ako čerešne ukladať do pohárov?
Kým pri ukladaní broskýň a marhúľ do pohárov je dôležitý smer ukladania polovíc (rezom nadol), pri čerešniach je to omnoho jednoduchšie. Celé, nepolené čerešne s kôstkami naukladáme do pohárov, až kým nedosiahnu do výšky cca 2 cm od hrdla pohára. Opatrne pohárom zatrasieme, aby sa „upratali“ a ak sa uvoľní miesto, zopár kusov doplníme.
Poháre naplnené čerešňami zalejeme nálevom tak, aby boli pod hladinou aj najvrchnejšie čerešne. Zaváracie poháre s budúcim čerešňovým kompótom dôkladne uzatvoríme viečkami a zatiahneme.
✔️Ako zavárať čerešne? Postup v hrnci aj v rúre
Nasleduje dôležitá fáza v procese zavárania čerešní. Zavariť čerešne klasicky vo veľkom hrnci na sporáku alebo vyskúšať zaváranie čerešní v rúre? Poďme si priblížiť oba postupy…
Zaváranie čerešní v hrnci
- Poháre s čerešňami naukladáme do hrnca tak, aby sa stenami nedotýkali. Do približne ¾ výšky pohárov dolejeme studenú vodu.
- V ďalšom kroku začneme so zahrievaním. Potrebujeme dosiahnuť teplotu 80 – 85 °C. Výbornou pomôckou na kontrolu je zavárací teplomer. Ak taký nemáš, je to približne teplota, kedy začína voda šumieť.
- Po dosiahnutí tejto teploty sterilizujeme poháre s čerešňami po dobu 15 – 20 minút.
- Po uplynutí času poháre opatrne vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a poukladáme ich na rozložené utierky.
- Tu zotrvajú až dovtedy, kým nevychladnú. V nedostatočne tesniacich pohároch bude nálev retiazkovať (bublinky vzduchu) a na utierke sa objavia fľaky po lepkavom sladkom náleve.
Zaváranie čerešní v rúre
- Na zaváranie budeme potrebovať hlbší plech. Na jeho dno rozložíme tenkú látkovú utierku alebo papierové utierky.
- Plech vložíme do rúry a poukladáme do neho naplnené zaváracie poháre bez vzájomného dotyku. Je náročné prenášať tažký plech s pohármi, preto je lepšie uložiť poháre do plechu až dodatočne.
- Do plechu nalejeme vodu tak, aby siahala aspoň do výšky 2 – 3 cm.
- Rúru zapneme na 160 – 170 °C. Akonáhle sa zahrievaním v pohároch objavia bublinky, znížime teplotu na 85 °C a pokračujeme v sterilizácii po dobu 15 – 20 minút. Ak sa počas tohto procesu voda v plechu odparí, je dôležité dolievať do plechu poháre teplej vody (nespôsobiť teplotný šok pohárom).
- Na záver rúru vypneme a otvoríme. Horúce poháre opatrne vyberieme z rúry a hore dnom poukladáme na rozložené utierky. Necháme vychladnúť.
⏳Kde čerešňový kompót uskladniť?
Vychladnuté poháre so zaváranými čerešňami odložíme na suché, tmavé a chladnejšie miesto – ideálne do špajze.
👩🍳Obľúbené recepty s čerešňami
Čerešňová sezóna je len raz za rok, preto ju treba intenzívne využiť. Ako inak – čerešne patria do sladkých koláčov. Pozri si niekoľko receptov na chutné čerešňové bublaniny a rýchle domáce koláče.
- Čerešňová bublanina
Letný čerešňový koláč
Tento čerešňový koláč je super jemnučký a plný neodolateľných sladkých čerešní! Je to jednoduchý recept, ktorý si pripravíte raz dva.
- Vynikajúci rýchly čerešňový koláč
- Ovocný lyžicový koláč
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie marhúľ? S týmto postupom sa vydaria na prvýkrát aj bez skúseností
Zaváranie marhúľ je v našich končinách pomerne rozšírené. Nečudo, v ovocných sadoch sa marhuliam dlhé desaťročia darilo a ak kvitnúce stromy nepostihli jarné mrazy, košaté stromy doslova praskali pod stovkami kíl úrody. Bola by škoda nechať marhule na strome. Ako zavariť marhule a čomu venovať najväčšiu pozornosť?
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie broskýň? Detailný postup, rady a tipy, ako to zvládnuť na 1*
Zavárané broskyne patria k najobľúbenejším sladkým kompótom. Samotné zaváranie broskýň je pritom jedno z najľahších a s veľkým úspechom si naň môžu trúfnuť aj začiatočníci. Pripravili sme praktický návod „Ako zavariť broskyne“ – doplnený o rady a tipy, ktoré pre ten najlepší výsledok.