Machová torta
Sladký recept vhodný napríklad aj na Zelený štvrtok práve kvôli krásnej zelenej farbe, ktorá vás osloví hneď na prvý pohľad. Pripravovala som ju podľa receptu na Tchibo blogu, ktorý mi hneď padol do oka.
Ingrediencie
Korpus (forma s priemerom 18-20 cm)
- 2 kus vajce
- 200 g práškový cukor
- 250 ml mlieko
- 1⁄2 kus citrónová šťava
- 125 g baby špenát
- 100 ml slnečnicový olej
- 320 g múka
- 1 kus kypriaci prášok
- štipka soľ
- 1 kus limetka (kôra)
Krém
- 500 ml šľahačka
- 500 g mascarpone
- podľa chuti práškový cukor
- vanilková pasta
Ostatné
- jahoda
- limetka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Baby špenát opláchneme a necháme odkvapkať prebytočnú vodu.
Do vyššej nádoby nalejeme olej, po častiach pridávame špenát a rozmixujeme na jemnú kašu.
V mise vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, prilejeme mlieko s citrónovou šťavou a zamiešame.
Pridáme špenátovú kašu, preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli a limetkovú kôru a všetko poriadne zamiešame.
Cesto prelejeme do formy s vystlaným dnom papierom na pečenie a korpus pečieme 45-50 minút (alebo dlhšie, vyskúšajte drevenou špajľou či je korpus upečený).
Kým sa korpus pečie, vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom do polotuha.
Pridáme po častiach mascarpone a vyšľaháme tuhý krém. Na záver môžeme dochutiť vanilkou.
Upečený a vychladnutý korpus vyberieme z formy, vrch zarovnáme a odrezanú časť korpusu namrvíme do misky. Zvyšný korpus rozdelíme na 3 časti.
Na spodnú časť natrieme 1/3 krému, na ktorý následne poukladáme plátky jahôd a priklopíme druhou časťou korpusu. Znova nanesieme krém, poukladáme jahody a priklopíme treťou časťou korpusu. Takto pripravenú tortu potrieme na tenko krémom a necháme v chladničke 30 minút.
Tortu vyberieme z chladničky a natrieme ešte raz krémom.
Po bokoch aj na povrchu torty „prilepíme“ namrvenú časť korpusu a vytvoríme tak machový efekt.
Na záver tortu dozdobíme jahodami a plátkami limetky.