Zdroj: m.kucova from Canva
Mäkký perník
Toto je môj najobľúbenejší recept na mäkké perníky a vždy vyjde perfektne. Perník je mäkký, chutný a prekvapivo jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
- 350 g múka
- 200 g cukor
- 200 g Med
- 2 ks vajcia
- 100 g maslo
- 2 čajové lyžičky Jedlá sóda
- 2 čajové lyžičky perníkové korenie
- Citrónová kôra
Najnovšie letáky
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
V malom hrnci na miernom ohni rozpustite med s maslom. Podľa mojich skúseností miešanie ingrediencií v naberačke urýchľuje proces a pomáha predchádzať zlepeniu.
Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu, perníkové korenie a citrónovú kôru.
Do zmesi múky pridajte vajcia a premiešajte.
Do zmesi pomaly pridávajte rozpustené maslo a med a dobre miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nechajte približne hodinu odpočívať v chladničke, aby sa s ním ľahšie pracovalo.
Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte perníčky ľubovoľnými tvarmi. Upečené perníky chutia najlepšie, keď sú malé a pomerne tenké, ale samozrejme môžete experimentovať s hrúbkou a veľkosťou.
Perníčky pečte 10-15 minút, kým nie sú dobre prepečené. Nechajte ich vychladnúť na plechu.