Makovo-citrónové cupcakes
Kombinácia mak-citón je super a preto som vymyslela v tejto príchuti aj cupcakes. Makový muffin, skvelá plnka lemon curd a mascarpone krém na vrch :)
Ingrediencie
Cesto
- 150 g hladká špaldová múka
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 čl sóda bikarbóna
- 2 pl celý mak
- 70 g trstinový cukor
- 20 g citrónový cukor s kôrou stačí nahradiť iným sladidlom
- 2 ks vajcia
- 50 ml olej
- šťava z jedného citróna
- 1 čl sušená citrónová kôra
Lemon curd
- 2 ks žĺtka
- šťava z polovice citróna
- 30 g trstinový cukor
- 15 g maslo
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotana na šľahanie
- 50 g práškový cukor
- 2 pl citrónovej šťavy sušená citrónová kôra
Najnovšie letáky
Postup
Pripravíme si muffiny. Suché ingrediencie preosejeme. Vajcia metličkou vymiešame s cukrom. Pridáme olej a citrónovú šťavu a miešame, až kým sa nerozpustí cukor. Suchú zmes primiešame k mokrej.
Cesto dáme do silikónových formičiek na muffiny a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Vyšlo mi 12 kusov.
Na citrónový krém si žĺtka zmiešame s cukrom a šťavou. Vo vodnom kúpeli zmes miešame a povaríme do zhustnutia. Na záver vmiešame maslo. Vznikne nám hladký krém, ktorý necháme vychladiť v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred. V chladničke vydrží aj niekoľko dní.
Mascarpone, smotanu a cukor šľaháme, kým vznikne hustý krém. Nakoniec prišľaháme šťavu. Krém tiež môžeme odložiť do chladničky.
Upečené a vychladnuté muffiny naplníme lemon curd plnkou. Do stredu urobíme vareškou dierku a pomocou vrecka naplníme plnku.
Nakoniec pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vrch krém.