Zdroj: FB: Varenie a Pečenie je Radosť ?
Makový kysnutý koláč
Makový kysnutý koláč je klasický slovenský koláč s makovou plnkou, ktorý je zvinutý do závinu.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 100 ml mlieka
- 50 g cukru
- 80 g masla
- 2 ks vajcia
- štipka soli
- 1 Lyžice citrónovej kôry
- 1 balík aktívne sušené droždie
Maková plnka:
- 300 g pomletého maku
- 200 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 Lyžice rumu
- 1 ks vajce na potretie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky nasypte múku a pridajte sušené droždie, cukor a vodu.
Do teplého mlieka pridajte rozpustené maslo a nechať vychladnúť.
Do mixéru pridajte vajcia a citrónovú kôru a mixujte až do peny.
Do misky s múkou pridajte zmes s vajcom a začnite miesiť cesto. Miesenie trvá asi 8 minút.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme makovú plnku.
Mak namočte do horúceho mlieka a nechajte nasiaknuť asi 30 minút.
Pridajte cukor, vanilkový cukor a rum a všetko dobre premiešajte.
Cesto rozvaľkajte na plech a natrite ho makovou plnkou. Cesto zvinieme do závinu.
Makový kysnutý koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 35 minút.