Zdroj: DAPA Images from Canva
Mriežkový jablkový koláč
Sladkokyslý mriežkový jablkový koláč.
Ingrediencie
Pre cesto:
- 250 g hladká múka
- 100 g cukru
- 1 ks vanilkový cukor
- 150 g masla
- 1 ks vajce
- štipka soli
Pre náplň:
- 1 kg jabĺk
- 100 g cukru
- mletá škorica
- šťava z citróna
Najnovšie letáky
Postup
Múku premiešame s cukrom a soľou. Potom k nej pridáme kúsok masla, vajce a zmes rýchlo vypracujeme na cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť do chladničky na 30 minút.
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Jablká zmiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.
Väčšiu polovicu cesta preložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč. Potom na cesto navrstvíme pripravenú jablkovú náplň.
Zo zvyšku cesta vyvalkáme tenký plát, ktorým pokryjeme náplň. Plát cesta nakrájame na prúžky a položíme na náplň, aby tvorili mriežku.
Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút či do zlatista. Pred podávaním necháme koláč vychladnúť.