Najlepší domáci kurací kebab - recept
Takto jednoducho si pripravíte aj vy toto skvelé jedlo. U nás doma ho robievam už roky a verím, že sa udomácni aj u vás🙂 Je naozaj dobré ho mať v mrazničke po ruke, najmä vtedy, keď máte málo času na varenie, alebo vám na vyváranie chýba nálada🙂
Ingrediencie
Suroviny
- 20 ks stehno kuracie horné
Na marinádu
- 10 pl jogurt biely
- 2 ks Cibuľa
- 7 strúčikov cesnak
- 4 pl hustý (salça) pretlak paradajkový
- 2 pl paprika červená mletá
- 4 kl Pul biber chili vločky
- 2 kl korenie čierne mleté
- 4 kl kopcovité oregano
- 4 pl olej olivový
- 4 pl olej rastlinný
- 2 pl soľ
Najnovšie letáky
Postup
Stehná najprv vykostíme, alebo kúpime hneď vykostené. Stiahneme z nich kožu, ale ak chcete, nechajte ju na nich. Na marinádu si dáme do misky jogurt, salça, mletú papriku, pul biber, čierne mleté korenie, soľ, olej, nastrúhanú cibuľu, postrúhany cesnak a oregano. Celé to dobre premiešame.
Následne stehná po jednom z oboch strán dobre v marináde ponamáčame a pokladieme na seba do misky. Misku niečím zakryjeme a odložíme na 1 noc do chladničky.
Na druhý deň vyberieme mäso z chladničky, odkrojíme dlhšie kusy z fólie, ktoré stredom pozdĺž spojíme. Vlastne z toho urobíme širšiu fóliu, ale v strede sa musí prekrývať, aby dobre držala. Budeme robiť 2 rolky kebabu. Následne 10 stehien poukladáme do jednej fólie/rolky tak pozdĺž, špice nech sa v strede stale prekrývajú. A potom to celé zvinieme a okraje dobre uzavrieme. Medzitým, ako už uzatvárate druhú stranu, trocha vytlačte vzduch, to mäso v tom nemá lietať :-) Ja to zvyknem pre stabilitu už uzavreté ešte zopárkrát zatočiť do fólie. A potom už len odložiť do mrazničky. V mrazničke to nechám postáť aspoň 3 dni predtým, než z toho začnem krájať. Je to lepšie, keď je to odležanejšie a práve preto si kebab treba pripraviť už dopredu :-) Ale pravdaže je určite dobrý aj hneď po zmrazení. Pre lepšiu predstavu celého postupu si pozrite moje video.
Asi 1 hodinu pred pečením ho vyberieme z mrazničky. Nenechajte ho ale príliš povoliť, stačí len natoľko, aby sa dalo z neho krájať. Dobrým ostrým nožom si odkrojíme tenučké plátky, ja zvyknem cca 2-3 mm. Nakrájate si vždy len toľko, koľko práve potrebujete, záleží od stravníkov. Na 1 döner treba tých 10 plátkov, pravdaže záleží aj od toho že kto je aký mäsový :-) Potom kebab znova zabalíme späť a dáme naspäť do mrazničky.
V jednej panvici rozpálime trošičku oleja a pokladieme do nej plátky döneru. Z oboch strán len prudko na silnejšom ohni opečieme, fakt to je len pár minút. Ja to zvyknem 2x otočiť a von :-) Do panvice dajte stále len zopár koliesok, inak keď dáte 20 koliesok naraz, tak vám to len pustí kopu šťavy a namiesto pečenia sa bude dusiť. Ani sa to tak pekne neopečie ako sa má a aj chuť to trošku zmení. Mám to odskúšané :-)
Mäso je chuťovo výborné a ako domáca verzia döneru, je to fantastické. U nás doma, no najmä u detí veľmi obľúbené :-) A už nech je príloha akákoľvek, ale jogurtový dressing k tomu musí byť?? Recept na 3 rôzne dresingy nájdete na mojom Youtube kanáli. Prajem dobrú chuť!
Vela dalších fotoreceptov nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com