Najlepšie griláž bez salka
Jednoduchý a skvelý recept na chutné grilážky aj bez salka.
Ingrediencie
- 200 g práškového cukru
- 4 žĺtko
- 200 g kryštálový cukor
- 200 g masla alebo Hery či Palmarínu
- 70 g mletých/nadrobno nasekaných vlašských orechov
- 3 tortové oblátky
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si spolu v miske vyšľaháme žĺtka a práškový cukor do penista a odložíme stranou.
Na panvicu s veľkou plochou si vysypeme kryštálový cukor, zatrasieme panvicou aby sa rovnomerne rozložil po panvici a zapneme stredný plameň (ak máte keramickú panvicu s bielym dnom, určite použite tú).
Teraz sa budeme pozerať na cukor (nemiešať, len sa pozerať) až kým sa z neho nezačne stávať tekutý jemne hnedý sirup. V tomto okamihu zbystríme pozornosť, aby nám karamel neprihorel (ak sa vám zdá, že veľmi hnedne, stačí nachvíľu dvihnúť panvicu a robiť s ňou krúživé pohyby vo vzduchu, aby sa trochu ochladil).
Keď je už takmer všetok cukor roztopený (a už nevidno žiaden biely cukor) tak ho môžeme trochu zamiešať s vareškou, aby sa rovnomerne všade celý roztopil.
Stiahneme plameň na nízky a do tekutého karamelu pridávame na tenké plátky nakrájané maslo (alebo Heru či Palmarín) po kúskoch a zamiešavame ho rýchlymi pohybmi s vareškou do karamelu (nie všetok tuk sa vstrebe do karamelu - tak to má byť).
Po roztopení posledného kúsku masla rýchlym miešaním primiešame našu žĺtkovo-cukrovú zmes, opäť po častiach a miešame až kým nevznikne jemná karamelová zmes. Na záver už len pridáme mleté vlašské orechy, odstavíme a necháme trošičku vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme na tácku prvú tortovú oblátku a rozotrieme na ňu rovnomerne polovicu pripravenej plnky.
Prikryjeme druhou oblátkou a nalejeme druhú polovicu plnky. Opäť prikryjeme oblátkou, zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme dvomi ťažšími doskami na krájanie. Necháme stvrdnúť cez noc na stole (my grilážky nedávame do chladničky).
Ráno nakrájame na kocky (my krájame 4,5cmx4,5cm veľké kocky - to je 9 tých mini kocičiek na oblátke) a podávame.
Komentáre (2)
Vyborny receptik, jednoduchy, s krémom sa dobre pracovalo, bezproblemova priprava i krájanie a pre nás- bezlaktozovych 2v1.
Skvelý recept, jednoduchá priprava plnky aj krájanie. Pre nás bezlaktozovych parada 👌.