Zdroj: FB: DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka
Obrátený jablkový koláč s vanilkovým pudingom
Obrátený jablkový koláč s vanilkovým pudingom je jeden z mojich najobľúbenejších jesenných a zimných dezertov. Prvý krát som ho pripravovala pred pár rokmi na rodinnú návštevu a odvtedy sa stal pevnou súčasťou našich rodinných stretnutí.
Ingrediencie
Jablková zmes:
- 10 ks jablká
- 1 balenie vanilkový cukor
- 3 Lyžice strúhanka
Cesto:
- 3 ks vajce
- 160 g kryštálový cukor
- 100 ml olej
- 100 ml teplá voda
- 250 g polohrubá múka
- 1 balenie prášok do pečiva
- štipka soli
Krém:
- 1⁄2 l mlieko
- 3 Lyžice kryštálový cukor
- 2 balenia vanilkový pudingový prášok
- 100 g maslo
- 2 balenia kyslá smotana
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Jablká očistíme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na malé kúsky.
Menší plech s vyšším okrajom vyložíme papierom na pečenie, posypeme strúhankou, poukladáme do neho jablká, ktoré posypeme vanilkovým cukrom.
Na jablká nalejeme cesto, ktoré pečieme v rúre na 170 stupňov cca 30 minút.
Cesto - žĺtky s cukrom vyšľaháme do hustej peny.
Prilejeme teplú vodu s olejom a potom postupne vmiešame múku s práškom do pečiva.
Nakoniec vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli.
Sneh primiešame do cesta.
Vychladnuté cesto obrátime na druhý plech, dáme dole papier na pečenie, potrieme ho krémom a posypeme práškovým cukrom.
Krém - z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding.
Do horúceho pudingu vareškou vmiešame maslo.
Necháme ho vychladnúť a prešľaháme ručným elektrickým šľahačom.
Následne po častiach zašľaháme kyslú smotanu.