Originálne žerbo rezy
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.
Ingrediencie
Cesto
- 1 ks sušené droždie
- 100 ml teplého mlieka
- 3 kl kryštálový cukor
- 400 g hladká múka
- kôra z jedného citróna
- 1 ks vanilkový cukor
- 200 g maslo
- 1 vajce
Plnka
- 300 g mletých vlašských orechov
- 130 g kryštálový cukor
- lekvár napríklad slivkový
Poleva
- 100 g čokolády
- 3 kl olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr zapneme rúru na 180 stupňov, aby sa nám nahriala. Plech si prichystáme tak, že ho vytrieme maslom a posypeme trochou múky. Do misky si dáme sušené droždie, zalejeme ho vlažným mliekom a pridáme trošku cukru. Necháme aktivovať asi 10 minút.
Zdroj: Youtube
Do väčšej misy si dáme múku, cukor, citrónovú kôru a maslo izbovej teploty. Pridáme vajce a kvások. Spracujeme rukami cesto. Rozdelíme si ho na tri rovnaké časti a necháme 30 minút pod fóliou odpočívať.
Zdroj: Youtube
Zatiaľ ako cesto odpočíva pripravíme orechovú plnku tak, že zmiešame orechy spolu s cukrom.
Zdroj: Youtube
Každý kúsok cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tri rovnaké pláty. Teraz budeme vrstviť koláč na pripravený plech. Najskôr dáme plát cesta, popicháme ho vidličkou. Natrieme lekvárom a posypeme orechovou plnkou. Postup opakujeme, na vrchu bude už len plát cesta, ktorý popicháme vidličkou.
Zdroj: Youtube
Pečieme asi 30 minút. Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili z rozpustenej čokolády zmiešanej s olejom.
Zdroj: Youtube
Akurát ho idem robiť, recept mám podobný, od mojej mamy, ona ho robila roky. Keďže už nevládze, želala si ho na sviatky, tak už chystám ingrediencie. Je to veľmi dobrý a trvanlivý koláč.