Osso buco
Osso buco je telacie alebo hovädzie mäso, ktoré je nakrájané priečne cez kosť. Táto špiková kosť dáva jedlu špecifickú chuť. Osso buco radíme do talianskej kuchyne.
Ingrediencie
- 2 ks hovädzie alebo teľacie stopky
- 150 ml Cabernet sauvignon
- 1 ks Cibuľa
- 3 ks mrkva
- 3 ks zelerové rebrá
- 5 ks strúčiky cesnaku
- 2 pl paradajkový pretlak
- 3 ks bobkové listy
- 2 ks tymián
- 2 ks vetvičky rozmarínu
- 1 čl kukuričný škrob
- kurací vývar
- mleté čierne korenie
- múka
- olivový olej
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Nachystáme si mäso. Poriadne ho umyjeme a osušíme.
Zdroj: Youtube
Mäso nasolíme a okoreníme z oboch strán. Taktiež ho zviažeme, aby sa počas pečenia nerozpadlo. Pripravené mäso vložíme do chladničky.
Zdroj: Youtube
Ďalej pokračujeme v príprave zeleniny. Zelerové rebrá nakrájame na kolieska.
Zdroj: Youtube
Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu a cesnak na väčšie kúsky.
Zdroj: Youtube
Vyberieme mäso z chladničky a obalíme ho v múke, aby zpevnelo.
Na panvici rozpálime olej a mäso orestujeme z oboch strán do zlatista. Následne ho odložíme z panvice.
Zdroj: Youtube
Vo výpeku opražíme cibuľku, ktorú osolíme. Na panvicu tiež pridáme zeler a mrkvu.
Zdroj: Youtube
Po chvíli restovania pridáme cesnak a paradajkový pretlak. Všetko spolu riadne premiešame.
Zdroj: Youtube
Zeleninu podlejeme vínom a privedieme do varu. Potom môžeme pridať rozmarín a bobkový list.
Zdroj: Youtube
Na záver zeleninu podlejeme ešte kuracím vývarom a necháme prevariť.
Zdroj: Youtube
Mäso preložíme do zapekacej misy a zalejeme ho pripravenou zeleninovou zmesou. Zakryjeme alobalom a misu zavrieme pokrievkou. Takto pripravené osso buco pečieme v rúre na 160°C približne 3 hodiny.
Zdroj: Youtube