Zdroj: Canva
Pastitsio
Recept na tradičné grécke jedlo Pastitsio. Je to pečené mleté mäso s cestovinami a bešamelovou omáčkou.
Ingrediencie
- 500 g cestovín typu penne
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 ks veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g pretlačených paradajok
- 100 ml červeného vína
- 1 kl mletého koriandra
- 1 kl mletej škorice
- soľ a korenie podľa chuti
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra
- 100 g masla
- 100 g hladká múka
- 1 l mlieka
- muškátový oriešok
- 4 ks vajcia
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení do polomäkka. Potom ich opláchneme, dáme do misky a pridáme tretinu nastrúhaného syra.
Na panvici rozpustíme maslo a pridáme naň´nasekanú cibuľu s cesnakom. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne.
Pridáme mleté mäso a restujeme, kým mäso nebude hnedé.
Pridáme pretlačené paradajky, červené víno, koriander, škoricu, soľ a korenie. Varíme asi 30 minút.
Zatiaľ pripravíme bešamelovú omáčku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame, kým nezíska hnedú farbu. Postupne pridáme mlieko a miešame, aby sme zabránili vzniku hrudiek.
Keď je omáčka hladká, pridáme nastrúhaný syr, muškátový oriešok, soľ, korenie a dva žĺtky. Miešame, kým sa syr nerozpustí.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
Do vymasteného pekáča vložíme polovicu cestovín, potom vrstvu mäsa, zas cestoviny, a nakoniec zalejeme bešamelovou omáčkou.
Pečieme asi 45 minút, kým vrch nezhnedne.
Necháme odpočívať asi 20 minút pred podávaním.