Pečené buchty
Jemné, nadýchané pečené buchty, ako od babičky.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka
- 350 ml mlieko
- 20 g čerstvé droždie
- 1 kus vajce
- 2 polievková lyžica kryštálový cukor
- 50 g maslo
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
Náplň
- 250 g slivkový lekvár
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
POSTUP: Z vlažného mlieka, droždia a cukru zarobíme kvások. Necháme vzísť cca 15 minút.
Všetky suroviny spolu vymiešame. Ja miešam v robote 20 minút. Cesto musí byť hladké a musí sa odlepovať od stien misy.
Po vymiešaní necháme kysnúť 60 minút (ja osobne, vždy vložím prikrytú misu do trúby, v ktorej zapnem svetlo).
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho, nakrájame ho na malé štvorčeky. Následne plníme lekvárom (môžeme zvoliť aj inú náplň: tvaroh, nutelu, mak).
Vytvarujeme buchty, ktoré vkladáme do pekáča vystlaného papierom na pečenie.
Buchty prikryjeme a necháme kysnúť ešte 20 minút.
Kým buchty kysnú, rozohrejeme si rúru.
Buchty pečieme 40 minút na 180 stupňov.
SERVÍROVANIE: Pečené buchty posypeme práškovým cukrom a podávame s teplým mliekom.
"Vráťme sa v čase, späť do nášho detstva, vďaka týmto famóznym pečeným buchtám."