Zdroj: Pixabay: Wow_Pho
Pečené celé kurča s čerstvou bylinkovou plnkou
Toto pečené kurča je výnimočné vďaka bylinkovej plnke. Dodáva kurčaťu toľko chuti a kuchyňa po nej nádherne vonia.
Ingrediencie
Zloženie:
- 1 celé kura
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 pl Olivového oleja
- 1 Citrón, rozkrojený na štvrtiny
- 4 strúčiky cesnak pretlačený
- Zväzok čerstvého rozmarínu
- Zväzok čerstvého tymiánu
Na bylinkovú plnku:
- 1 Veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 stonky Zeler, jemne nasekaný
- 1 čerstvý bochník chleba natrhaný na malé kúsky
- 1⁄2 pohár Nasekanej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica šalvie, nasekanej
- 1 polievková lyžica Rozmarínu, nasekaného
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 pohár Kuracieho vývaru
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 190 °C (375 °F). Je veľmi dôležité nechať rúru úplne predhriať, aby sa kurča rovnomerne upieklo.
Kuracie mäso potrite olivovým olejom, soľou a korením. To vám pomôže dosiahnuť krásnu zlatistú, chrumkavú kožu.
Do dutiny kurčaťa vložte štvrtky citróna, strúčiky cesnaku, rozmarín a tymián. Kurča tak získa jemnú chuť zvnútra.
Na bylinkovú plnku rozpustite na panvici maslo a pridajte cibuľu a zeler, kým nezmäknú. Pridajte kúsky chleba, petržlenovú vňať, šalviu, rozmarín, soľ a korenie a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí. Na zvlhčenie zmesi použite kurací vývar. Dobre premiešajte a pred plnením kurčaťa nechajte mierne vychladnúť. Plnka by nemala byť tesne zabalená, pretože by sa nemusela rovnomerne uvariť.
Naplnené kurča položte na rošt a pečte približne 20 minút na libru, alebo kým vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 74 °C (165 °F).
Pred porciovaním nechajte kurča asi 10 minút odpočívať. Šťava sa tak znovu rozptýli a kurča bude chutnejšie a šťavnatejšie.
Vychutnajte si toto skvelé pečené kurča s priateľmi a rodinou. Krásne sa kombinuje so zeleným šalátom alebo pečenou zeleninou.