Pečené kura so žemľovou plnkou
Víkendové pečené kuriatko s plnkou a k tomu pučené zemiaky.
Ingrediencie
Pečené kura
- 1 celé kura
- 100 g kuracie pečienky
- 2 kus žemľa
- 2 kus väčších vajec
- 1 dl mlieko
- soľ a korenie
- mletá paprika - sladká
- kmín
- 4 strúčiky cesnaku
Pučené zemiaky
- 7 kus zemiak
- 1 polievková lyžica maslo
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Kurča si umyjeme, usušíme a pripravíme si plnku. Do misky si natrháme na kúsky staršie žemle a zalejeme ich mliekom. Pridáme nakrájané kuracie pečienky a vajíčka. Osolíme, okoreníme a zasypeme natrhanými bylinkami. Poriadne zmes premiešame, aby žemle nasali zmes.
Pripravenou plnkou plníme kuriatko zvnútra aj pod kožou. Prenesieme ho na pekáč a podlejeme trochou vody. Kura ešte zvonku dochutíme soľou, korením a rascou. Kto má rád aj pečené zemiaky ako prílohu, môže ich dať na pekáč ku kuraťu s pár strúčikmi cesnaku. Pečieme pri teplote 190-200°C a počas pečenia podlievame.
Na pučené zemiaky si uvaríme v osolenej vode očistené a nakrájané zemiaky. Po uvarení vodu zlejeme a k zemiakom pridáme kúsok masla a soľ. Pučidlom uvarené zemiaky popučíme a podávame s pečeným kuraťom.