Zdroj: beats_ for Adobe Stock
Pečte Stutenkerl alebo Weckmann
Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.
Ingrediencie
- 500 g múka
- 1 Kocka čerstvé droždie
- 250 ml vlažné mlieko
- 70 g cukor
- 70 g zmäknuté maslo
- 2 žĺtko
- 1 Štipka soľ
- 1 ČL Nastrúhaná kôra z jedného bio citróna
- Sultánky na tvár a gombíky
- 1 šľahané Vajce na potiahnutie
- 4 Rúry Z hliny alebo hliníkovej fólie
Najnovšie letáky
Postup
Na pečenie šišiek najprv nasypte múku do veľkej misy a do stredu urobte jamku. Do stredu rozdrobte droždie. Pridajte cukor a vlažné mlieko a jemne premiešajte lyžicou. Nechajte 15 minút odstáť, aby droždie mohlo začať pracovať.
Po 15 minútach by ste mali vidieť, že kvasinky vytvorili bublinky. To je dobré znamenie, že naše droždie je aktívne - dôležitý krok pre úspech receptu.
Teraz pridajte zmäknuté maslo, 2 žĺtky, soľ a citrónovú kôru. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké kysnuté cesto. Čím dlhšie budete miesiť, tým lepšie bude cesto. Približne 10 minút by malo stačiť.
Misku prikryte čistou kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Teraz je čas na tvarovanie. Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti a z každej časti vytvarujte podlhovastý korpus. Dve sultánky umiestnite ako oči a tri sultánky ako gombíky. Ústa a oči vyrežte ostrým nožom. Pre rúrku jednoducho vyrežte na spodku cesta malý zárez a vložte rúrku.
Teraz šišky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajcom. Nechajte opäť kysnúť približne 20 minút.
Medzitým predhrejte rúru na 180 °C horný/spodný ohrev. Šišky pečte približne 20 minút, kým nie sú pekne zlatisté.