REKLAMA

Zdroj: beats_ for Adobe Stock

Pečte Stutenkerl alebo Weckmann

Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 500 g múka Pridané do
  • 1 Kocka čerstvé droždie Pridané do
  • 250 ml vlažné mlieko Pridané do
  • 70 g cukor Pridané do
  • 70 g zmäknuté maslo Pridané do
  • 2 žĺtko Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 1 ČL Nastrúhaná kôra z jedného bio citróna Pridané do
  • Sultánky na tvár a gombíky Pridané do
  • 1 šľahané Vajce na potiahnutie Pridané do
  • 4 Rúry Z hliny alebo hliníkovej fólie Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Na pečenie šišiek najprv nasypte múku do veľkej misy a do stredu urobte jamku. Do stredu rozdrobte droždie. Pridajte cukor a vlažné mlieko a jemne premiešajte lyžicou. Nechajte 15 minút odstáť, aby droždie mohlo začať pracovať.

2. Krok

Po 15 minútach by ste mali vidieť, že kvasinky vytvorili bublinky. To je dobré znamenie, že naše droždie je aktívne - dôležitý krok pre úspech receptu.

3. Krok

Teraz pridajte zmäknuté maslo, 2 žĺtky, soľ a citrónovú kôru. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké kysnuté cesto. Čím dlhšie budete miesiť, tým lepšie bude cesto. Približne 10 minút by malo stačiť.

4. Krok

Misku prikryte čistou kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5. Krok

Teraz je čas na tvarovanie. Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti a z každej časti vytvarujte podlhovastý korpus. Dve sultánky umiestnite ako oči a tri sultánky ako gombíky. Ústa a oči vyrežte ostrým nožom. Pre rúrku jednoducho vyrežte na spodku cesta malý zárez a vložte rúrku.

6. Krok

Teraz šišky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajcom. Nechajte opäť kysnúť približne 20 minút.

7. Krok

Medzitým predhrejte rúru na 180 °C horný/spodný ohrev. Šišky pečte približne 20 minút, kým nie sú pekne zlatisté.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4724 receptov

Mäsité jedlá

2217 receptov

Kuracie mäso

778 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Vianočné

244 receptov

Na panvici

1220 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1496 receptov