Penová torta
Úžasná penová torta s čokoládovým krémom ozdobená ovocím.
Ingrediencie
Suroviny na 4 korpusy
- 10 ks vaječné bielka
- štipka soli
- 420 g krupicového cukru
- 420 g práškový cukor
Krém
- 10 ks žĺtko
- 350 g krupicového cukru
- 130 ml uvarená káva
- 100 g kakao
- 200 g horkosladká čokoláda
- 500 g maslo
Ozdobenie
- ovocie podľa chuti
- sušienky podľa chuti
- čokoláda podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Základom torty je korpus. Ten si pripravíme tak, že do misy nad paru dáme bielky so štipkou soli. Postupne pridávame krupicový cukor a šľaháme kým sneh nebude pekne tuhý. Po vypnutí sporáka postupne zašľahávame aj práškový cukor. Sneh na korpusy je hotový, keď je krásne lesklý.
Kedže torta pozostáva zo 4 korpusov, tak si na 4 papiere na pečenie vyznačíme kruh podľa toho akú veľkú máme formu. Cukrárenské vrecko s ozdobnou špičkou naplníme vyšľahaným snehom a na papiere nastriekame plný kruh, t.j. vypĺňame aj stredy. Na vonkajší kruh striekame pekné pusinky. Zvyšok kruhu môžeme len obyčajne vyplniť. Korpusy sa sušia v rúre vyhriatej na 100 °C približne 60 až 90 minút. Po usušení pootvoríme rúru a necháme korpusy ešte vychladnúť.
Medzitým ako sa nám sušia korpusy si pripravíme čokoládový krém. Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom. Za stáleho miešania prilievame vychladnutú kávu a postupne prisýpame kakao. Na záver do krému nalámeme čokoládu a odstavíme. Po vychladnútí do krému zamiešame maslo izbovej teploty.
Skladanie torty: striedame korpus s krémom. Na vrchný korpus poukladáme ovocie podľa chuti, prípadne ho môžeme ozdobiť sušienkami, kúskami čokolády a podobne.