Zdroj: FB: Varenie je radosť
Plietenie vianočky zo 4 pramienov
Klasické vianočné pečivo, ktoré je milované po celom Česku. Tento recept vás naučí pliesť vianočku zo štyroch pramienov, čo je zaujímavý a pekný spôsob, ako do nej vniesť trochu kreativity.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 ml Hladká múka extra špeciál
- 250 ml Polohrubá múka
- 120 ml Kryštálový cukor
- 250 ml Vlhkého mlieka
- 15 ml soli
- 15 ml vanilkový extrakt
- 1 vajce
- 50 ml Vlažné maslo
- 42 g Kvasnice
Na trenie:
- 1 kus žĺtko
- 30 ml studené mlieko
Najnovšie letáky
Postup
Preosejeme múku do misky a pridáme cukor a soľ.
Zmiešajte kvasnice s 1 KL cukru a prilejte 100 ml mlieka. Kvások nechajte 15 minút kysnúť.
K muke pridáme kvások, vajcia, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a postupne vypracujeme cesto, ktoré zalejeme zvyšným mliekom, poprášime múkou, prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Vybudované cesto rozdelíme na 2 časti, pretože z neho budú 2 vianočky, a každú časť rozdelíme na 4 pramene. Cesto sa vôbec nelepí, je pružné.
Instructions for braiding: Take the 1st strand of dough from the right, fold it over the 2nd and 3rd strands of dough, and pass it under the 4th strand of dough.
Pri tomto postupe ide 1. prameň k ľavému okraju a stáva sa 4. prameňom v rade, zatiaľ čo 2. prameň ide doprava a stáva sa prvým prameňom v rade sprava.
Preneste vianočku na plech vyložený pečiacim papierom a nechajte ju kysnúť 15 minút.
Potrieme ju žĺtkom zmiešaným s mliekom.
Pečieme v rúre pri 180 °C asi 35 minút.