:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/RGSQgYx121-MXGluHosQ/ac36210a3ce7d740f0328a16398680.jpeg)
Plnené Fánky
Tieto výborné kysnuté sladké pampúšiky sú vlastne fánky, len sú vylepšené lekvárovou plnkou, ktorú môžete pravdaže nahradiť aj nutellou, alebo tvarohom :-) Takýmto spôsobom vám plnka pri pečení nevytečie!!!
Ingrediencie
- 300 g hladká múka pšeničná
- 200 g polohrubá múka pšeničná
- 100 g cukor kryštálový
- 300 ml mlieko
- 1 žĺtok
- 1 vanilka cukor
- 2 pl olej
- 1⁄2 kl soľ
- 21 g droždie čerstvé
- Lekvár marmeláda
- olej na vyprážanie
- 1 bielok vaječný na potieranie
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme žĺtok, olej a v 3 dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa ešte pomerne lepí. Pomocou trochy múky cesto len napravíme do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 45-60 minút.
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Nesmie byť ani príliš hrubé, ani pritenké. Opačnou stranou veľkého noža si označíme presné miesto našich fánkov. Natrieme poriadne všetky okraje bielkom, to nám poslúži ako lepidlo :-) nech nám plnka zostane určite vo vnútri.
Následne rozdelíme plnku všade rovnako a zlahka prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje, kde sme natierali bielkom dobre postláčame, nech sa zlepia. Potom fánky pokrájame a necháme 15 minút oddychovať.
Vysmážame vo väčšom/primeranom množstve oleja z oboch strán. Upečené ukladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk. Vysmážajú sa na najmenšom stupni, čiže u mňa na č.1 a otáčam ich 2x, čiže z každej strany sa pečú fakt len chvíločku 2x. To zato, aby sa určite aj prepiekli a nezostali vám z vnútra surové. Iste, dá sa to aj pod pokrievkou piecť, ale ja som takto zvyknutá a nie je to nič komplikované,alebo zdlhavé :-) Pre istotu si prvé prelomte a skontrolujte či je aj stred celkom prepečený, ale to budete vedieť odhadnúť aj takto, lebo pampúšiky poriadne nakysnú pri pečení. Ale ako sa vraví, istota je istota :-)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/RGSQgYx121-MXGluHosQ/8dc941449cf73820bc4ef2d973289d.jpeg)
Fánky sú výborné, cesto ľahučké a jemné, vôbec nie sú mastné. Namiesto lekváru si môžte naplniť aj nutellou, alebo inou plnkou. Odporúčam vyskúšať, sú naozaj vynikajúce ;-) Dobrú chuť!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/RGSQgYx121-MXGluHosQ/55c4e7d0d834c37cbf28eb17488237.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/RGSQgYx121-MXGluHosQ/6b6c509fbfe7411a19c35fe7044666.jpeg)