Polievka z pečeného patizónu
Skúste zaradiť do svojho jedálnička aj túto výbornú zeleninku. Polievka z patizónu je voňavá a veľmi chutná.
Ingrediencie
- 2 patizón
- 1 celý cesnak
- 1 väčší zemiak
- 1 mrkvu
- 1 žltú cibuľu
- 1 pomaranč (najlepšie v bio kvalite)
- olivový olej
- čerstvý tymián (alebo sušený)
- 1 čl kari korenia
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 pl kyslej smotany ďalšiu smotanu na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Začneme prípravou patizónu, ktorý si ošúpeme a nakrájame na rovnako hrubé plátky (asi centimeter hrubé). Takto nakrájaný patizón dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme ho olivovým olejom, posolíme a posypeme tymiánom. Pridáme strúčiky z celého cesnaku (neošúpané) a takto to všetko dáme piecť do rúry vyhriatej na 140 stupňov na 2 hodiny
Keď je patizón hotový, orestujeme si na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Po 5 minútach pridáme 1 liter vody a zemiak nakrájaný na kocky
Pečený cesnak vylúpeme a pridáme do hrnca, rovnako ako aj na kúsky nakrájaný pečený patizón
Tak a teraz príde tá zaujímavá časť. Do hrnca pridáme lyžičku kari korenia, šťavu z 1 pomaranča a kôru z asi polovice pomaranča. Osolíme, okorením a varíme, kým nebude všetka zelenina zmäknutá (TIP: Ak nemáte nestriekaný BIO pomaranč, poriadne ho vydrhnite alebo ho dajte odstáť na 30 minút do citrónovej vody)
Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém. Na záver primiešame 2 lyžice kyslej smotany a podávame. Na tanieri dozdobíme lyžicou kyslej smotany a čerstvým tymiánom