Praclíkový chleba
Jemnučký, lahodný a nadýchaný. Praclík vo forme chlebíka musíte skúsiť.
Ingrediencie
- 100 ml perlivá minerálka
- 7 g aktívne sušené droždie
- 1 pl javorový sirup (kokosový cukor)
- 320 g múka
- 1 čl soľ
- 70 ml vlažná voda
- 30 g vegánske maslo (alebo kokosový olej)
- 50 g kypriaci prášok
- sezamové semiačka
- hrubá morská soľ
Najnovšie letáky
Postup
V malej miske si zmiešame vodu, cukor a droždie a necháme postáť 10 minút.
Do veľkej misky pridáme múku, soľ, zmes droždia a premiešame, nech sa všetko dobre spojí. Pridáme roztopené maslo a začneme vypracovávať cesto (rukou alebo kuchynským robotom, až kým nemáme hladké hutné cesto (cca 5 minút). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Nahrejeme si trúbu na 220°C. Nakysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku a vytvarujeme do oválu.
Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu a následne pridáme sódu bikarbónu. Opatrne vložíme do vriacej vody bochník chleba a necháme ho tam 30 sekúnd, v polke otočíme, nech sa namočí z oboch strán.
Vyberieme a položíme na plech. Ostrým nožíkom urobíme pozdĺžny zárez do chleba. Posypeme soľou, sezamovými semiačkami a dáme do trúby piecť na 15-20 minút.
Upečený chlebík preložíme na chladiacu mriežku a počkáme 15 minút, než začneme krájať chlebík.