Pravá hubová mačanka
Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.
Ingrediencie
- Hŕstka veľkú sušených lesných húb
- 1 l šťavy z kvasenej kapusty (jušky)
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnak
- 2 listy bobkový list
- 3 guľôčky nového korenia
- 250 ml kyslej smotany
- 250 ml sladkej šľahačkovej smotany
- 4 Lyžice hladká múka
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Sušené huby namočte do studenej vody aspoň hodinu pred varením. Odoberte šťavu z kyslej kapusty, podľa jej kyslosti ju môžete zriediť aj s vodou. Huby sceďte, ale pokojne môžete použiť aj vodu z nich a dajte ich variť do šťavy z kyslej kapusty spolu s bobkovým listom a novým korením asi na 30 minút. Kyslé prostredie zabezpečí, že huby nebudú úplne mäkké.
Kyslú a sladkú smotanu zmiešajte, pridajte trochu horúcej šťavy, v ktorej sa varia huby, pridajte hladkú múku a dobre rozmiešajte. Zmes vlejte k hubám a povarte, dosoľte a dokoreňte. Množstvo múky si, samozrejme, môžete prispôsobiť podľa toho akú hustotu máčanky preferujete.
Podávame s chlebom. Dobrú chuť