Zdroj: Facebook - Varenie je radosť
Profiterolky
Dokonalé domáce profiterolky z odpaľovaného cesta, ktoré sa varí.
Ingrediencie
Suroviny
- 85 g maslo
- 175 ml voda
- 80 g špaldová múka
- 30 g celozrnná špaldová múka
- 3 ks veľké vajcia
Plnka
- 500 ml šľahačka
- 1 ks vanilkový struk
- 2 pl pomletý trstinový cukor
Nová skupina
- Na ozdobenie
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si uvaríme cesto. Do hnrca nalejeme vodu, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť.
Hrniec odstavíme zo sporáka a prisypeme múku. Poriadne to premiešame.
Hrniec vrátime na sporák a stále miešame na malom ohni, až kým nám nevznikne cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien hrnca a varešky. Na dne hrnca sa vytvorí biely povlak. Trvá to približne 3 až 5 minút.
Vypracované cesto preložíme do misy a chvíľku počkáme, aby nebolo úplne horúce. Potom postupne po jednom šľahačom zašľaháme vajíčka. Vznikne nám žlté lesklé cesto.
Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka a na papier na pečenie nastriekame malé loptičky. Ich objem sa 2 až 3 - násobne zväčší.
Pečieme na 200°C približne 20 minút, zapnutý spodný a horný ohrev. Pozor! Nikdy nie teplovzdušne. Pozor! Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť.
Po upečení ich necháme vychladnúť a následne plníme plnkou.
Plnku si pripravíme tak, že šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha s cukrom a vanilkou. Profiterolky plníme tymto krémom cukrárskym vreckom.
Na dozdobenie ich môžeme posypať práškovým cukrom prípadne poliať čokoládou polevou.