Pudingový koláč
Obľúbený pudingový koláč nesmie u nás chýbať na žiadnej oslave.
Ingrediencie
Cesto
- 280 g polohrubá múka
- 200 g práškový cukor
- 1 kus kypriaci prášok
- 6 kus väčších vajec
- 2 kus kakaový puding (prášok)
- 1 l mlieko
- 100 ml slnečnicový olej
- vanilková esencia
Krém
- 500 ml kyslá smotana
- 300 ml šľahačka
- 2 polievková lyžica práškový cukor
- Granko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Vo väčšej miske rozbijeme vajcia a oddelíme žĺtky od bielok. Bielka odložíme nabok a žĺtka vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme pár kvapiek vanilkovej esencie a olej. Premiešame a ďalej pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Bielka, ktoré sme odložili nabok si zvlášť vyšľaháme na sneh a postupne pridávame do cesta.
Vymiešané cesto vylejeme na hlboký plech s papierom na pečenie. Puding uvaríme podľa návodu na obale a ešte za horúca ho po lyžiciach dáme na cesto. Dáme piecť do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180°C. Koláč pečieme pol hodinku, ale sledujeme.
Po upečení dáme koláč vychladnúť a medzi tým si pripravíme smotanový krém. Vyšľaháme si šľahačky a zvlášť kyslé smotany s dvoma lyžicami cukru. Obe zmesi zmiešame a vylejeme na vychladnutý koláčik. Uhladíme vareškou a posypeme grankom alebo postrúhanou čokoládou. A potom už len stačí nechať koláčik v chladničke aspoň niekoľko hodín, aby poriadne stuhol.