Zdroj: vikif for iStockPhotos
Rakúsky orechový závin z kysnutého cesta
V priebehu rokov som vyskúšala mnoho receptov na koláče, ale tento orechový závin má v mojom srdci špeciálne miesto. Tento typický rakúsky koláč je nadýchaný aj chrumkavý. Doma ho najradšej pečieme počas chladných zimných dní - tá zvodná vôňa, ktorá sa pri pečení šíri po celom dome je jednoducho neporovnateľná.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g múka
- 20 g čerstvé droždie
- 80 g cukor
- 1 Štipka soľ
- 1 stredná vajce
- 250 ml mlieko
- 80 g maslo
Na náplň:
- 200 g mleté lieskové orechy
- 100 g cukor
- 1 Čajová lyžička škorica
- 100 ml mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Recept na Nussstriezel začnite vypracovaním cesta: vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
Mlieko mierne zohrejte a rozpustite v ňom droždie. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože to môže zničiť droždie a zabrániť vykysnutiu cesta.
Do múky v miske pridajte droždie spolu s vajcom a maslom izbovej teploty. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Odporúčam miesiť cesto aspoň 10 minút - podporuje to tvorbu lepku a zabezpečí, že koláč bude pekný a nadýchaný.
Misku prikryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť približne nezdvojnásobí.
Medzitým si môžete pripraviť náplň: Zmiešajte mleté lieskové orechy, cukor a škoricu a postupne pridajte toľko mlieka, aby vznikla roztierateľná zmes.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na obdĺžnik a rovnomerne naň rozotrite orechovú náplň. Teraz cesto zrolujeme z dlhšej strany.
Roládu položte na plech vystlaný papierom na pečenie a ostrým nožom niekoľkokrát narežte vrchnú časť. Týmto spôsobom sa nielen zlepší vzhľad, ale rezy tiež zabezpečia, že koláč počas pečenia rovnomerne stúpa.
Nussstriezel pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia (horný/spodný ohrev) približne 35-40 minút dozlatista.
Pred krájaním nechajte rakúsky koláč mierne vychladnúť, aby sa naplno prejavila úžasná chuť orechovej náplne.
Nussstriezel je určite jeden z mojich najobľúbenejších koláčov a dúfam, že si ho zamilujete aj vy. Prajem vám veľa zábavy pri jeho pečení!