REKLAMA

Zdroj: vikif for iStockPhotos

Rakúsky orechový závin z kysnutého cesta

V priebehu rokov som vyskúšala mnoho receptov na koláče, ale tento orechový závin má v mojom srdci špeciálne miesto. Tento typický rakúsky koláč je nadýchaný aj chrumkavý. Doma ho najradšej pečieme počas chladných zimných dní - tá zvodná vôňa, ktorá sa pri pečení šíri po celom dome je jednoducho neporovnateľná.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Na cesto:

  • 500 g múka Pridané do
  • 20 g čerstvé droždie Pridané do
  • 80 g cukor Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 1 stredná vajce Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 80 g maslo Pridané do

Na náplň:

  • 200 g mleté lieskové orechy Pridané do
  • 100 g cukor Pridané do
  • 1 Čajová lyžička škorica Pridané do
  • 100 ml mlieko Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

80 min.
1. Krok

Recept na Nussstriezel začnite vypracovaním cesta: vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.

2. Krok

Mlieko mierne zohrejte a rozpustite v ňom droždie. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože to môže zničiť droždie a zabrániť vykysnutiu cesta.

3. Krok

Do múky v miske pridajte droždie spolu s vajcom a maslom izbovej teploty. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Odporúčam miesiť cesto aspoň 10 minút - podporuje to tvorbu lepku a zabezpečí, že koláč bude pekný a nadýchaný.

4. Krok

Misku prikryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť približne nezdvojnásobí.

5. Krok

Medzitým si môžete pripraviť náplň: Zmiešajte mleté lieskové orechy, cukor a škoricu a postupne pridajte toľko mlieka, aby vznikla roztierateľná zmes.

6. Krok

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na obdĺžnik a rovnomerne naň rozotrite orechovú náplň. Teraz cesto zrolujeme z dlhšej strany.

7. Krok

Roládu položte na plech vystlaný papierom na pečenie a ostrým nožom niekoľkokrát narežte vrchnú časť. Týmto spôsobom sa nielen zlepší vzhľad, ale rezy tiež zabezpečia, že koláč počas pečenia rovnomerne stúpa.

8. Krok

Nussstriezel pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia (horný/spodný ohrev) približne 35-40 minút dozlatista.

9. Krok

Pred krájaním nechajte rakúsky koláč mierne vychladnúť, aby sa naplno prejavila úžasná chuť orechovej náplne.

10. Krok

Nussstriezel je určite jeden z mojich najobľúbenejších koláčov a dúfam, že si ho zamilujete aj vy. Prajem vám veľa zábavy pri jeho pečení!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov