Zdroj: zKruger via Getty Images
Recept na zemiaky Dauphine
Recept na zemiaky Dauphine patrí k mojim obľúbeným a je absolútnou povinnosťou pri nedeľnej večeri. Tento recept som už mnohokrát pripravila pre svoju rodinu a priateľov a zakaždým bol hitom. Zemiaky Dauphine sú nielen neuveriteľne chutné, ale sú aj vizuálne úžasné a dodajú každému tanieru mimoriadnu eleganciu.
Ingrediencie
- 500 g zemiaky
- 250 g voda
- 60 g maslo
- 150 g múka
- 4 vajcia
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu receptu na zemiaky dauphine najprv uvarte zemiaky so šupkou v hrnci s vriacou vodou, kým nie sú mäkké. Zvyčajne to trvá 20 až 30 minút. Odporúčam vám, aby ste do jedného zo zemiakov zapichli nôž - ak ním ľahko prejdete, sú hotové.
Zlejte vodu a nechajte zemiaky vychladnúť. Potom zemiaky ošúpte a vložte ich do misy.
Zemiaky roztlačte na jemné pyré. Dbajte na to, aby nezostali žiadne veľké kúsky, pretože tie môžu ovplyvniť konečný výsledok.
V inom hrnci zohrievajte vodu a maslo, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridajte múku a miešajte metličkou, kým sa cesto nesformuje do gule a neoddelí sa od hrnca. Toto cesto sa nazýva choux.
Hrniec odstráňte z variča a nechajte ho krátko vychladnúť. Potom pridávajte vajcia jedno po druhom a zakaždým intenzívne miešajte, kým sa vajcia úplne nezapracujú do cesta.
Na dno hrnca dajte zemiakovú kašu a dôkladne ju premiešajte s cestom choux. Zmes ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
Kým sa na panvici zohrieva olej, dvoma lyžicami formujte zo zemiakovej zmesi a brandy malé knedličky.
Keď je olej rozpálený, knedle smažte, kým nie sú zlatohnedé. Potom ich osušte na kuchynskom papieri, aby ste odstránili prebytočný olej. Chutné zemiaky Dauphine podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu s mäsom alebo omáčkou.