Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Rýchle hanácke koláče
Recept na tradičné kysnuté hanácke koláče s tvarohom a džemom.
Ingrediencie
- 850 g polohrubá múka
- 400 ml vlažné mlieko
- 2 kl kryštálový cukor
- 40 g čerstvé droždie
- 380 g maslo
- 400 g práškový cukor
- 4 ks vaječný žĺtok
- 1 kl soľ
- 1 ks citrónová kôra
- 250 g lekvár
- 250 g smotanový syr cream cheese
- 100 g hrozienka
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 kl škoricový cukor
- lekvár
Najnovšie letáky
Postup
Z droždia, mlieka a trochu cukru pripravíme kvások, ktorý necháme pracovať.
Múku preosejeme a zmiešame ju s kváskom, rozpusteným maslom, 3 žĺtkami, soľou, citrónovou kôrou a 100g práškovým cukrom.
Takto vymiesené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny na teplom mieste.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska.
Tvarohová plnka Zmiešame spolu tvaroh s hrozienkami, 100g práškovým cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a 50 g maslom.
Lyžičkou nanášame tvarohovú plnku na kolieska cesta.
Kolieska uzavrieme na spôsob buchty, poukladáme ich na plech na pečenie a necháme ich chvíľu podkysnúť.
Do buchtičiek dnom štamperlíka vytlačíme dierky. Okraj buchtičiek potrieme žĺtkom.
Do otvorom v buchtách vložíme lyžičku džemu a posypeme ho mrveničkou, ktorú pripravíme zmiešaním 150g masla, 100g práškového cukru a 100g polohrubej múky.
Tieto moravské koláče išli u nás na dračku čiže nám chutili. Moja mama ich prispôsobila Slovensku a robila ich väčšie kôli nám deťom. Na Morave sú vskutku malé priemer tak 4 CM naše boli 7cm. Dobrú chuť.