Zdroj: MrGajowy3 for Pixabay
Rýchly jablkový koláč z podnosu
"Rýchly jablkový koláč na podnose" bol v našej rodine vždy obľúbeným koláčom. Počas víkendov a sviatkov bol tento recept vždy dôstojnou alternatívou tradičného koláča s krémom. Jeho príprava nezaberie veľa času, nádherne vonia po jablkách a škorici a chutí jednoducho božsky. Tento recept je ideálny, ak očakávate hostí a máte málo času na prípravu. Piškótová zmes sa zmieša s čerstvými jablkami a upečie sa v rúre na plechu.
Ingrediencie
- 1 kg jablko
- 3 vajcia
- 200 g cukor
- 1 Štipka soľ
- 1 Balík vanilkový cukor
- 120 g múka
- 1⁄2 Balík kypriaci prášok
- 1 Čajová lyžička škorica
- Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete jablkový koláč z plechu znovu upiecť, predhrejte rúru na 180 stupňov (horný/spodný ohrev). Medzitým ošúpte jablká, odstráňte jadrovník a nakrájajte ich na mesiačiky. Túto časť moje deti vždy milujú. Môžete si vybrať akúkoľvek odrodu, ktorú máte radi, ale v tomto recepte rada používam Boskoop, pretože majú sladkokyslú chuť a sú pekné a šťavnaté.
Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Trvá to približne 2 - 3 minúty. Tu odporúčam použiť ručný mixér, aby sa všetko dobre premiešalo.
Do zmesi vajec a cukru preosejte múku a prášok do pečiva a jemne premiešajte. Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, aby zmes zostala vzdušná, čo prispieva k nadýchanosti koláča.
Teraz pridajte škoricu a plátky jabĺk a jemne miešajte, kým sa všetky plátky jabĺk dobre nepokryjú cestom.
Potom zmes rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 30 minút, kým koláč nie je zlatohnedý a jablká mäkké. Niekedy do stredu koláča zapichnem špajdľu, aby som zistila, či je hotový. Ak sa na špáradlo nič neprilepí, koláč je hotový.
Pred podávaním nechajte jablkový koláč mierne vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom. Chutí úžasne sviežo a ešte mierne teplý.