Šafránové rizoto s parmezánom a slaninovým čipsom
Vynikajúce krémové rizoto s chuťou šafránu a parmezánu je mojou špecialitou.
Ingrediencie
- 1 hrnček guľatozrnná ryža
- 1 l slepačieho bujónu
- 1 čl šafránu
- 1 ks šalotky
- 1 dc biele suché víno
- 4 pl parmezán
- 2 pl maslo
- 1 pl olivový olej
- plátky údenej oravskej slaniny alebo anglickej slaniny
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že menšiu šalotku nakrájame nadrobno. Pripravíme si wok alebo rajnicu, v ktorej rozohrejeme lyžicu olivového oleja s lyžicou masla a šalotku orestujeme.
V druhom hrnci si zohrejeme v hrnci cca. liter vývaru, aby bol teplý. Môže byť aj hovädzí alebo zeleninový. Do vývaru primiešame vlákna šafránu.
K hotovej šalotke pridáme hrnček guľatozrnnej ryže (cca 230g - 250g) a miešame max 1 minútku.
Zvýšime stupeň ohrevu a ryžu zalejeme suchým bielym vínom. Miešame, kým sa vstrebe. Následne prilejeme vývar tesne nad povrch ryže. Stačí 1 väčšia žufanka. Ďalšiu pridáme až vtedy, keď sa vývar vpije do ryže. Takto postupujeme, kým bude ryža mäkká. Ak ostane vývar navyše, nevadí, už ho nepridávame. Je to dlhý a takmer relaxačný proces neustáleho miešania a prilievania vývaru.
K hotovému rizotu primiešame ešte lyžicu masla a parmezán. Časť z neho si odložíme na posypanie vrchu.
Na suchej panvici opečieme plátky slaniny, ktoré servírujeme na vrch rizota aj spolu so zvyšným parmezánom a bylinkami.
Podávame okamžite. Toto lahodné rizoto je závislosť a nepoznám nikoho, kto by si ho nezamiloval. :-)