REKLAMA
Šafránové rizoto s parmezánom a slaninovým čipsom

Šafránové rizoto s parmezánom a slaninovým čipsom

Vynikajúce krémové rizoto s chuťou šafránu a parmezánu je mojou špecialitou.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 1 hrnček guľatozrnná ryža Pridané do
  • 1 l slepačieho bujónu Pridané do
  • 1 čl šafránu Pridané do
  • 1 ks šalotky Pridané do
  • 1 dc biele suché víno Pridané do
  • 4 pl parmezán Pridané do
  • 2 pl maslo Pridané do
  • 1 pl olivový olej Pridané do
  • plátky údenej oravskej slaniny alebo anglickej slaniny Pridané do
REKLAMA

Postup

45 min.
1. Krok

Začneme tým, že menšiu šalotku nakrájame nadrobno. Pripravíme si wok alebo rajnicu, v ktorej rozohrejeme lyžicu olivového oleja s lyžicou masla a šalotku orestujeme.

2. Krok

V druhom hrnci si zohrejeme v hrnci cca. liter vývaru, aby bol teplý. Môže byť aj hovädzí alebo zeleninový. Do vývaru primiešame vlákna šafránu.

3. Krok

K hotovej šalotke pridáme hrnček guľatozrnnej ryže (cca 230g - 250g) a miešame max 1 minútku.

4. Krok

Zvýšime stupeň ohrevu a ryžu zalejeme suchým bielym vínom. Miešame, kým sa vstrebe. Následne prilejeme vývar tesne nad povrch ryže. Stačí 1 väčšia žufanka. Ďalšiu pridáme až vtedy, keď sa vývar vpije do ryže. Takto postupujeme, kým bude ryža mäkká. Ak ostane vývar navyše, nevadí, už ho nepridávame. Je to dlhý a takmer relaxačný proces neustáleho miešania a prilievania vývaru.

5. Krok

K hotovému rizotu primiešame ešte lyžicu masla a parmezán. Časť z neho si odložíme na posypanie vrchu.

6. Krok

Na suchej panvici opečieme plátky slaniny, ktoré servírujeme na vrch rizota aj spolu so zvyšným parmezánom a bylinkami.

7. Krok

Podávame okamžite. Toto lahodné rizoto je závislosť a nepoznám nikoho, kto by si ho nezamiloval. :-)

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov