Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Šišky s jahodovou penou
Tradičné domáce šišky dozdobené jahodovou penou a jahodami.
Ingrediencie
- 250 g múka
- 20 g čerstvé droždie
- 50 g maslo rozpustené
- 2 pl práškový cukor
- 2 pl jahodový lekvár
- 150 ml mlieko
- 1 ks vajce
- 1 pl cukor
- 1 kl rum
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z citróna
- olej
- jahoda
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si pripravíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím. Kvások necháme 20 minút pracovať.
V miske vymiešame múku s rumom, citrónovou kôrou, soľou a žĺtkom. Nezabudneme pridať vypracovaný kvások. Vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a mierne lepivé. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 1,5 hodiny.
Medzitým ako cesto kysne, si pripravíme jahodovú penu. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielok. Potom pridáme cukor a vyšľaháme ho do peny. Sneh odstavíme zo sporáka a primiešame džem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou pohára z neho vykrajujeme kolieska. V strede urobíme priehlbinku a šišky necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť.
Šišky vyprážame v oleji tak, aby sa nedotýkali dna. Olej zahrievame pomaly. Pred vyprážaním urobíme opäť do šišky priehlbinku a vyprážame ich touto časťou dole, do zlatista.
Vypražené šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a dozdobíme jahodovou penou a jahodou.