Slané koláče z kysnutého cesta
Sladký pletenec určite poznáte. No ak ste skôr na slané, pripravte si tento. Aj keď ide o kysnuté cesto, jeho príprava nie je náročná, stačí všetky ingrediencie zmiešať. A navyše vám vyjdu z receptu dva pletence, takže môžete rovno vyskúšať dve plnky.
Ingrediencie
Cesto
- 400 g hladká múka
- 200 g celozrnná múka
- 1 čl soľ
- 10 g sušené droždie
- 75 ml repkový olej
- 300 ml vlažné mlieko
Plnka 1
- 120 g na hrubo strúhaný syr eidam
- 100 g smotanový syr cream cheese
- 3 pl mlieko
- 30 g Niva syr
- cesnakové korenie
- oregano
Plnka 2
- 120 g strúhaný syr
- 100 g smotanový syr cream cheese
- 200 g konzerva mexiko zmes
- soľ
- korenie
- cesnakové korenie
- údená paprika
Ostatné
- vajce na potretie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame. Miesime v kuchynskom robote cca 5 minút.
Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
Pripravené cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Na každú plnku všetko spolu zmiešame.
Na vyvaľkanú polovicu cesta natrieme plnku a zrolujeme. Ako roládu. Pozdĺžne prerežeme a zapletieme ako vrkoč. Rovnako urobíme aj s druhou časťou cesta a druhým typom plnky.
Pletenec so syrovou plnkou zatočíme do kruhu a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pletenec so zeleninovou plnkou prenesieme do formy na biskupský chlebík vystlanej papierom na pečenie. Taktiež potrieme vajíčkom.
Pečieme pri teplote 185 stupňov. Po 15 minútach som prepla na teplovzdušnú. Keď bolo cesto zvrchu už zlatisté, prikryla som ho alobalom a ešte dopekala. Celkový čas pečenia bol cca 40-45 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.