Slivkové knedle na plechu
Lahodný krémový koláč z chladničky
Ingrediencie
Suroviny
- 200 g strúhanka
- 4 pl hnedý cukor
- 50 g maslo
Krupicová časť
- 1 l mlieko
- 10 pl hnedý cukor
- 1 ks vanilkový cukor bourbon
- 13 pl detská krupica
- 90 g maslo
- 1 ks vajce
Slivková plnka
- 1 kg slivky
- 3 pl hnedý cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- 3 pl gustín trochu vody
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv pripravíme slivkovú plnku. Odkôstkujeme ich a rozrežeme na štvrtiny. Dáme ich do hrnca, pridáme hnedý a vanilkový cukor a varíme na miernom ohni 15-20 minút. Tu a tam premiešame. V hrnčeku rozpustíme gustín s trochou vody a pridáme ku slivkám keď už sú takmer hotové. Miešame, kým hmota nezhustne a odstavíme aby trochu vychladlo.
Kým slivky chladnú, pripravíme strúhankovú vrstvu. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme strúhanku. Opražíme ju na masle do zlatista za stáleho miešania aby nám nezhorela. K hotovej pridáme cukor, premiešame a taktiež necháme trochu ochladiť .
Do hrnca dáme 800 ml mlieka a necháme zohriať na platni. K zvyšným 200 ml pridáme cukor a krupicu , dobre vymiešame ,pridáme k zohriatemu mlieku a varíme za stáleho miešania.
Keď je krupica hustá a uvarená, na chvíľu stiahneme z platne a opatrne pomaly pridávame vajíčko , ktoré sme dobre rozhabarkovali vidličkou. Miešame celý čas keď ho pridávame.
Na záver do horúcej krupice vmiešame maslo aby sa roztopilo.
Pripravíme si plech 30x20 a dôležité je vrstviť koláč, kým je krupicová zmes horúca , ináč sa bude ťažko roztierať !
Na dno plechu dáme polovicu strúhanky, na to polovicu krupicovej hmoty, následne slivkovú vrstvu, druhú polovicu krupicovej hmoty a na záver zvyšok strúhanky.
Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.