Štedrák
Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g polohrubá múka
- 250 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 15 g droždia
- 60 g maslo
- 2 žĺtko
Lekvárová plnka
- slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu
Tvarohová plnka
- 250 g hladkého tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 1 ks Zlatý klas (prášok)
- 1 čl citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra
Orechová plnka
- 1 dl mlieka
- 60 g práškového cukru
- 170 g pomletých orechov
Maková plnka
- 1 dl mlieka
- 70 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 170 g pomletého maku
- 30 g rozspusteného masla
- 1⁄2 čl citrónovej kôry
- hrozienka/ brusnice na vrch
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.
Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.
A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).
Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.
Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!
Dobry, mna by len zaujimalo v ingredienciach co znamena 1 dcl milk v9, akoze deci mlieka a to v9 je co? alebo v ceste 250 ml mlieka v7??? nerozumiem tomu. vdaka