REKLAMA
Štedrák

Štedrák

Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

REKLAMA
Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami

Recept nájdeš v tomto článku

Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami

Ingrediencie

porcií
12

Cesto

  • 300 g polohrubá múka Pridané do
  • 250 ml mlieka Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 15 g droždia Pridané do
  • 60 g maslo Pridané do
  • 2 žĺtko Pridané do

Lekvárová plnka

  • slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu Pridané do

Tvarohová plnka

  • 250 g hladkého tvarohu Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 1 žĺtok Pridané do
  • 1 ks Zlatý klas (prášok) Pridané do
  • 1 čl citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra Pridané do

Orechová plnka

  • 1 dl mlieka Pridané do
  • 60 g práškového cukru Pridané do
  • 170 g pomletých orechov Pridané do

Maková plnka

  • 1 dl mlieka Pridané do
  • 70 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 170 g pomletého maku Pridané do
  • 30 g rozspusteného masla Pridané do
  • 12 čl citrónovej kôry Pridané do
  • hrozienka/ brusnice na vrch Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

90 min.
1. Krok

Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.

2. Krok

Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.

3. Krok

A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).

4. Krok

Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.

5. Krok

Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!

Komentáre (1)

Dobry, mna by len zaujimalo v ingredienciach co znamena 1 dcl milk v9, akoze deci mlieka a to v9 je co? alebo v ceste 250 ml mlieka v7??? nerozumiem tomu. vdaka

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Pečivo

747 receptov

Obed

4876 receptov

Mäsité jedlá

2257 receptov

Nátierky

331 receptov

Mascarpone

342 receptov

Torty

481 receptov

Večera

4590 receptov

Dezert

3772 receptov

Kuracie mäso

788 receptov