Zdroj: FB: Varenie je radosť
Strúhaný tvarohovo jablkový koláč
Chutný a jednoduchý recept na tvarohovo jablkový koláč, ktorý je ideálny ku káve alebo čaju.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g múka hladká špeciál
- 200 g múka polohrubá
- 100 g cukor
- 1⁄2 balenia prášok kypriaci do pečiva
- 200 g maslo
- 2 ks vaječné žĺtky
- 2 pl kyslá smotana
- štipka soli
- 2 čajová lyžička kakao
Tvarohová plnka:
- 600 g hrudkovitý tvaroh
- 2 ks vajcia
- 1 ks citrón
- 1 balenie vanilínový cukor
- hrozienka
- 2 pl detská krupica
- rum
Jablková plnka:
- 800 g jablká
- 1 balenie škoricový cukor
- 1 ks citrón
- 2 pl detská krupica
- 2 pl kryštálový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Múky preosejeme a pridáme k ním soľ, cukor, prášok do pečiva, kakao a maslo. Premiešame.
Pridáme k múke vaječné žĺtky so smotanou a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Jedna bude väčšia, druhá menšia.
Cesto uložíme do chladničky.
Plnka: tvaroh zmiešame s cukrom, vajcami, hrozienkami namočenými v rume a s kôrou a šťavou z citróna. Pridáme aj detskú krupicu a vymiešame plnku.
Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme k ním škoricový a kryštálový cukor, šťavu z citróna a krupicu. Plech o rozmere 27x37 cm vymastíme maslom a posypeme múkou.
Väčšie cesto nastrúhame na plech. Na cesto rozložíme tvarohovú plnku a jablkovú plnku. Na vrch nastrúhame druhé cesto.
Koláč pečieme v rúre na 180°C približne 40 minút.