Syrové sufle
Syrové sufle je francúzky pokrm, ktorý môžeme podávať ako predjedlo alebo hlavné jedlo zo zeleninovým šalátom. Podáva sa v miskách, v ktorých sa pieklo.
Ingrediencie
- 75 g nesolené maslo
- 5 pl hladká múka
- 250 ml mlieko
- 125 ml smotana na šľahanie
- 1⁄4 kl mletý muškátový oriešok
- 1⁄4 kl soľ
- 1⁄4 kl mleté čierne korenie
- 75 g syr ementál
- 75 g parmezán
- 6 ks vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začneme prípravou omáčky. V hrnci necháme roztopiť maslo a pridáme k nemu múku. Miešame pokiaľ sa suroviny nespoja.
K omáčke prilejeme smotanu s mliekom a metličkou ju vyšľaháme do zhustnutia. Potom do omáčky nastrúhame muškátový oriešok a pridáme soľ s korením.
Zdroj: Youtube
Takýmto spôsobom pripravenú omáčku preložíme do misy a necháme vychladnúť.
Misku na suflé vymastíme maslom a obalíme ju z vonkajšej strany papierom na pečenie.
K omáčke primiešame nastrúhaný parmezán a po zamiešaní aj strúhaný ementál.
Zdroj: Youtube
Bielka oddelíme od žĺtiek. Žĺtka pridáme k omáčke a zamiešame.
V mixéri vyšľaháme bielka na tuhý sneh a pridáme ho k omáčke.
Zdroj: Youtube
Celú zmes vylejeme do formy na suflé a pečieme ho v rúre na 200°C zhruba 40 minút. Počas pečenia neotvárame dvierka trúby.