Zdroj: Pixabay: jereskok
Talianska kapustová omáčka z teľacieho tuniaka Vitello Tonato
Vitello Tonnato je lahodný pokrm z teľacieho mäsa s krémovou omáčkou z tuniaka a kapary, vďaka ktorej je jedinečný a nedá sa mu odolať.
Ingrediencie
- 800 g Teľacia pečienka (nerozhodne)
- 1 Cibuľa (ošúpaná a na polovicu nakrájaná)
- 1 Mrkva (ošúpaná a rozpolená)
- 1 stonka Zeler (prekrojený na polovicu)
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 konzerva tuniak v oleji
- 1 polievková lyžica Kapary (odkvapkané)
- 1 Sardelové filé
- šťava z jedného citróna
- 3⁄4 pohár majonéza
- celozrnná múka
Najnovšie letáky
Postup
Teľacie mäso dôkladne osolíme, okoreníme a obalíme v múke, kým nie je rovnomerne obalené. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože pomáha teľacie mäso správne prepekať, čím sa zvýrazní celková chuť pokrmu.
Teľacie mäso vložte do veľkého hrnca spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom. Pridajte toľko vody, aby teľacie mäso bolo pokryté do dvoch tretín. Priveďte na mierny oheň, hrniec čiastočne zakryte a nechajte variť 3 hodiny.
Keď je teľacie mäso uvarené, vyberte ho z vývaru a nechajte ho úplne vychladnúť. Ja ho zvyčajne nechávam vychladnúť cez noc v chladničke, čo pomáha pri krájaní teľacieho mäsa na tenké plátky, ktoré sú pre toto jedlo kľúčové.
Na omáčku zmiešajte tuniaka, kapary, sardely, citrónovú šťavu a majonézu v mixéri. Rozmixujte do hladka. V tejto fáze omáčku vyskúšajte, v prípade potreby môžete chute upraviť. Mala by byť pikantná, umami a krémová.
Teľacie mäso nakrájajte na tenké plátky, poukladajte na tanier a zalejte tuniakovou omáčkou. Pred podávaním ho nechajte aspoň hodinu odpočívať. Chute sa tak spoja a získajú nezabudnuteľnú chuť.