Tekvicový prívarok
Jednoduchý tekvicový prívarok s výraznou chuťou muškátového orieška.
Ingrediencie
Tekvicový základ
- 1 kg tekvica
- 1 muškátový oriešok
- soľ
- 8 ks pimiento
- 4 ks bobkový list
Zápražka
- 2 pl olej
- 3 pl maslo
- 3 pl múka
- 500 ml mlieko
- 200 ml kyslá smotana
- 2 pl ocot
Prílohy
- 4 vajce
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 50 ml mlieka
- maslo
- soľ
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Tekvicu pozdĺžne prerežeme, vyberieme jadierka a ošúpeme nožíkom alebo škrabkou na zemiaky. Umytú a ošúpanú tekvicu nastrúhame na strúhadle alebo nasekáme na drobno v kuchynskom robote.
Do hrnca vložíme nasekanú tekvicu, bobkové listy, nové korenie, podrvený muškátový oriešok a osolíme. Zalejeme tak, aby sa to celé zakrylo vodou. Necháme zovrieť a ďalej varíme na miernom ohni. Občas premiešame.
Dáme si variť vajíčka na tvrdo (do studenej vody a od zovretia nechať na miernom ohni 15 minúť). Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody na cca 20 minút (do zmäknutia). Keď budú zemiačky dostatočné mäkké, tak zlejeme z nich vodu a dochutíme mliekom, soľou, maslom a pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Zemiaky popučíme.
Kým sa varí tekvicový základ, zemiaky a vajíčka, pripravíme si zápražku z oleja, masla a hladkej múky. Po rozpustení masla postupne prilejeme mlieko a kyslú smotanu. Stále miešame až kým zápražka nezhustne.
Do tekvicového základu za stáleho miešania pridáme zápražku. Treba poctivo miešať, aby nevznikli hrudky. Ak by bol prívarok moc hustý, zriedime ho mliekom. Pár minút povaríme a pridáme smotanu na šľahanie. Dochutíme octom, cukrom a soľou. Opäť krátko povaríme.
Do hlbokého taniera dáme pučené zemiaky, tekvicový prívarok a vajíčko uvarené na tvrdo. Prajem dobrú chuť :)