:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/1e2da373a4102bab6bb4475a653625.jpeg)
Tekvicový prívarok
Jednoduchý tekvicový prívarok s výraznou chuťou muškátového orieška.
Ingrediencie
Tekvicový základ
- 1 kg tekvica
- 1 muškátový oriešok
- soľ
- 8 ks pimiento
- 4 ks bobkový list
Zápražka
- 2 pl olej
- 3 pl maslo
- 3 pl múka
- 500 ml mlieko
- 200 ml kyslá smotana
- 2 pl ocot
Prílohy
- 4 vajce
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 50 ml mlieka
- maslo
- soľ
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Tekvicu pozdĺžne prerežeme, vyberieme jadierka a ošúpeme nožíkom alebo škrabkou na zemiaky. Umytú a ošúpanú tekvicu nastrúhame na strúhadle alebo nasekáme na drobno v kuchynskom robote.
Do hrnca vložíme nasekanú tekvicu, bobkové listy, nové korenie, podrvený muškátový oriešok a osolíme. Zalejeme tak, aby sa to celé zakrylo vodou. Necháme zovrieť a ďalej varíme na miernom ohni. Občas premiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/5d637099ea3bb6f955b36df8768d4d.jpeg)
Dáme si variť vajíčka na tvrdo (do studenej vody a od zovretia nechať na miernom ohni 15 minúť). Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody na cca 20 minút (do zmäknutia). Keď budú zemiačky dostatočné mäkké, tak zlejeme z nich vodu a dochutíme mliekom, soľou, maslom a pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Zemiaky popučíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/d555ff6574cbc8354066afa1815fe1.jpeg)
Kým sa varí tekvicový základ, zemiaky a vajíčka, pripravíme si zápražku z oleja, masla a hladkej múky. Po rozpustení masla postupne prilejeme mlieko a kyslú smotanu. Stále miešame až kým zápražka nezhustne.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/df8b1e7f90f61b55062ca07ff87a65.jpeg)
Do tekvicového základu za stáleho miešania pridáme zápražku. Treba poctivo miešať, aby nevznikli hrudky. Ak by bol prívarok moc hustý, zriedime ho mliekom. Pár minút povaríme a pridáme smotanu na šľahanie. Dochutíme octom, cukrom a soľou. Opäť krátko povaríme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/06beb5f860df510960da83355997c5.jpeg)
Do hlbokého taniera dáme pučené zemiaky, tekvicový prívarok a vajíčko uvarené na tvrdo. Prajem dobrú chuť :)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/7hCr-pmNxHSrIXLStqdM/a5d969f42d2431b004fe2245f4d3e5.jpeg)