Zdroj: Maliflower73 via Getty Images
Vajíčková polievka, akú robila babička za 30 minút
Vajíčková polievka je jedna z najjednoduchších a zároveň najchutnejších polievok, aké som kedy pripravila. Je rýchla a nenáročná na prípravu, zdravá a bohatá na bielkoviny. Tento recept som sa naučila od svojej starej mamy a odvtedy som ho na radosť svojej rodiny pripravila nespočetnekrát. Hlavnými ingredienciami sú, samozrejme, vajcia, plus jemné korenie a chutná zelenina.
Ingrediencie
- 1 veľké Cibuľa
- 1 l zeleninový bujón
- 1 veľké mrkva
- 2 veľké zemiaky
- 4 vajcia
- 3 PL jemne nasekaná petržlenová vňať
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 PL rastlinný olej
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu receptu na vaječnú polievku ošúpte cibuľu, mrkvu a zemiaky. Zemiaky a mrkvu rád krájam na približne rovnako veľké kocky, aby sa varili v rovnakom čase.
Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a smažte ju, kým nie je priesvitná. Cibuľa tak skaramelizuje a dodá polievke sladký nádych.
Teraz pridajte mrkvu a zemiaky a smažte, kým trochu nezmäknú.
Do hrnca nalejte zeleninový vývar a priveďte ho do varu. Polievku nechajte variť 15 minút, kým zelenina úplne nezmäkne. Skúste kúsok zeleniny rozdeliť vidličkou, aby ste skontrolovali jej tepelnú úpravu.
Kým sa polievka varí, rozšľahajte v miske vajcia. Postupujte opatrne, aby ste zabránili prasknutiu škrupín. Vajíčka zľahka rozšľahajte.
Keď je zelenina uvarená, polievku rozmiešajte metličkou a pomaly do nej vlejte vajcia. V polievke sa tak vytvoria krásne vaječné nitky.
Vaječnú polievku odstavte z ohňa a dochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Vyskúšajte lyžicu a upravte korenie podľa chuti.
A voilà - vaječná polievka je hotová! Najlepšie chutí čerstvo pripravená, ale môžete ju samozrejme aj uskladniť a ohriať neskôr.